VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES
Societat 11/07/2019

Els violadors en grup d’una menor al Carmel, a la presó 18 anys i mig

El tribunal que jutja el cas de Manresa ha sentenciat sobre un episodi similar

Pau Esparch
3 min
Un grup de dones donant suport a la víctima de la violació en grup de Manresa.

BarcelonaÉs menor. Fa pocs anys, amb una amiga, va anar a una festa en què hi havia un grup d’homes que la van acabar violant. Podria ser el relat de la presumpta agressió sexual múltiple de Manresa, però és una altra violació en grup que ja ha rebut sentència. El mateix tribunal que jutja el cas de Manresa, la secció 22 de l’Audiència de Barcelona, va fer el judici a principis d’aquest any d’una agressió sexual múltiple que va passar la nit del 5 al 6 de juliol del 2015 a les festes del barri del Carmel de Barcelona. La víctima tenia 13 anys. L’Audiència ha condemnat dos dels tres violadors a 18 anys i mig de presó per un delicte continuat d’agressió sexual. El tercer home implicat està fugat amb una ordre de cerca i captura.

La víctima del Carmel s’havia escapat d’un centre d’acollida de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), que la tutela. La nit dels fets va anar amb una amiga, també menor, a les festes del Carmel, on van beure cerveses i sangria i van fumar haixix i marihuana. Quan les dues noies estaven soles, els dos condemnats i el fugat, que ja eren majors d’edat, s’hi van acostar i els van proposar d’anar al domicili d’un d’ells. Les menors van acceptar i un cop al pis, després d’haver begut i fumat, l’amiga de la víctima va anar sola a una habitació, on es va quedar dormint. Al cap de poc, un dels homes va convidar la víctima a anar a una altra habitació i ella va acceptar, perquè estava molt cansada i volia dormir.

Quan era a dins, la menor va veure que també hi havien entrat els tres implicats en la violació. Li van dir que es tombés al llit i, davant la seva negativa, un d’ells li va clavar una forta empenta per l’esquena: ella es va donar un cop a la cella contra el capçal del llit i va quedar tombada. Tot seguit, els tres homes la van immobilitzar i la van despullar mentre ella intentava resistir-s’hi i cridava, però un d’ells li va tapar la boca. A continuació, dos homes la van agafar pel cos i les cames, sense que la víctima ho pogués impedir, i el tercer la va penetrar. L’acció es va produir tres cops amb els homes intercanviant-se els papers.

Després van deixar la menor sagnant a l’habitació, fins que se’n va anar al lavabo, on va estar plorant i amb un fort dolor. L’amiga, que dormia a l’habitació del costat, la va sentir i hi va anar. Al cap de poc van marxar del pis davant la insistència d’un dels violadors perquè se n’anessin.

La sentència dona una credibilitat total al testimoni de la noia -que ara té 17 anys- perquè quan va declarar va ser “ferma i coherent”. També descarta que tingués cap motivació per actuar contra els condemnats, amb qui no mantenia cap relació i gairebé ni coneixia. El tribunal apunta que un altre element que corrobora els fets és que la víctima va descriure el pis on va passar la violació, tot i que ells havien negat que les menors hi haguessin estat.

Malgrat que la fiscalia i l’acusació particular -exercida per la Generalitat- demanaven un delicte d’agressió sexual com a autor i dos delictes d’agressió sexual com a cooperador per a cadascun dels violadors (en total 43 anys de presó), l’Audiència ha resolt que els delictes contra la llibertat sexual en què intervenen diverses persones, amb una única víctima i fets de manera conjunta es qualifiquen de delicte continuat d’agressió sexual amb penetració, que, en aquest cas, és a una menor de 16 anys. Per això ha imposat 18 anys i mig de presó als dos homes, que no tenien antecedents penals.

stats