Societat 08/04/2020

Els serveis d'atenció a les víctimes de la violència masclista han atès 2.088 dones des de l'inici del confinament

A presó un home per agredir l'exparella a Terrassa i trencar dos cops l'ordre d'allunyament

Ara
3 min
Imatge d'arxiu d'una dona que mira per la finestra

BarcelonaDilluns 30 de març. Els Mossos d'Esquadra reben la trucada d'una dona que és víctima de la violència masclista. Explica que la seva exparella, que té una ordre d'allunyament des de fa temps, és a l'altra banda de la porta escridassant-la i amenaçant-la. Els agents es presenten al pis i arresten l'home que l'endemà passa a disposició judicial i queda en llibertat amb càrrecs. Aquell mateix dia a la nit el presumpte agressor es torna a presentar a casa de la dona. Aquest cop passa el llindar de la porta i l'acaba agredint. Per sort, la germana de la dona avisa la policia catalana, que torna a arrestar l'home. El jutge decreta finalment el seu ingrés a presó. És un dels pocs casos de violència masclista que els Mossos han atès aquests dies. El confinament ha fet baixar en picat les denúncies a comissaria, però juristes i mossos alerten que l'aïllament propicia l'augment de l'agressivitat i pot derivar en noves situacions de violència masclista i domèstica, encara que no arribin a la policia. De fet, el servei d'atenció a les víctimes de la violència masclista del departament de Treball i Afers Socials ha atès des de l'inici del confinament 2.088 dones.

Més d'un centenar de les trucades rebudes eren de dones que utilitzaven el servei per primera vegada. També s'han atès 275 menors fills de víctimes o adolescents que havien patit la violència directament. Una desena eren també nous casos. D'altra banda, els professionals del servei estan fent seguiment de 200 usuàries que conviuen amb el seu agressor: 134 tenen fills i en 37 dels casos es considera que el risc de patir una agressió és alt. El nombre d'atencions d'urgència que han requerit que un tècnic es desplacés al domicili també ha crescut fins a les 198 actuacions.

La importància de la xarxa veïnal

Mossos, juristes i serveis socials subratllen la importància dels veïns i familiars a l'hora de denunciar situacions de violència masclista o domèstica durant l'etapa de confinament. Aquesta col·laboració veïnal va ser clau per exemple en un altre cas de violència masclista aquest dimarts a Barcelona. Una dona va alertar els Mossos que una veïna s'havia refugiat a casa seva cap a les deu de la nit per evitar que el seu marit continués agredint-la. Els Mossos van arrestar l'home, de 40 anys, que en les pròximes hores passarà a disposició judicial.

Els Mossos han activat un pla de contingència contra la violència masclista i han activat una nova bústia de correu per atendre les víctimes, mossos.atenciovictimes@gencat.cat. Els telèfons d'emergència 112, 016 i 900 900 120 de l'Institut Català de les Dones continuen actius també les 24 hores del dia.

stats