Drets de les dones

Absolta Vanessa Mendoza, l'activista andorrana que defensa el dret a l'avortament

Un jutjat avala que la presidenta de Stop Violències expliqués a l'ONU que el Principat nega el dret a interrompre l'embaràs en tots els supòsits

ARA
2 min
Vanessa Mendoza Cortés abraçant-se amb una companya a la sortida del tribunal que l'ha absolt.

BarcelonaEl Tribunal de Corts d'Andorra [l'equivalent a la primera instància] ha absolt Vanessa Mendoza Cortés, l'activista que defensa el dret de les dones a l'avortament voluntari, prohibit al Principat en tots els supòsits, fins i tot quan hi ha risc per a la vida de la mare i el fetus és inviable. "Ha guanyat la llibertat d'expressió", ha dit aquest dimecres Mendoza un cop al carrer després d'haver assistit a la lectura del veredicte i envoltada d'altres companyes de lluita que li han donat suport durant els cinc anys que ha durat el litigi. "Ningú ha demostrat encara que he mentit", ha afirmat per reclamar dimissions dels que l'han posat a la picota judicial, entre elles la del president andorrà, Xavier Espot.

A principis de desembre de l'any passat, Mendoza, presidenta de l'entitat Stop Violències, va ser jutjada per un delicte menor continuat consistent en malmetre el prestigi de les institucions andorranes a l'haver denunciat davant d'un comitè de l'ONU la impossibilitat d'avortar legalment al país, cosa que, d'altra banda, és una afirmació verdadera, ja que el Principat té, juntament amb Malta, la legislació més restrictiva en aquesta matèria de l'Europa occidental. Per això, en uns missatges a la xarxa social X, l'ONG de Mendoza s'ha afanyat a indicar que "no hi ha res a celebrar" perquè s'ha volgut criminalitzar "qui diu la veritat".

Fora del tribunal, l'activista s'ha mostrat satisfeta pel fet que l'absolució suposa el "triomf de la lluita social" que han protagonitzat activistes andorranes portant el cas a fòrums internacionals i s'ha felicitat perquè la causa hagi servit per "despertar consciències". En aquest sentit, ha instat a continuar lluitant davant el que ha qualificat de "govern perillós" que "no dubta a perseguir i represaliar la ciutadania", amb relació a l'executiu d'Espot.

Ara bé, Mendoza ha subratllat que la victòria no pot fer oblidar que des que el 2019 va ser acusada ha estat sotmesa a un "linxament públic" des de diverses bandes i ha assenyalat que la decisió del tribunal és el primer pas per a la "reparació".

Per la seva banda, el seu advocat, Miquel Bellera, s'ha mostrat satisfet amb la sentència i ha dit que la justícia ha fet un treball "exemplar" en l'aplicació del dret i els estàndards europeus. També ha dit que estableix un precedent en la defensa de la llibertat d'expressió a Andorra, i ha afegit que fins ara hi havia una manca de jurisprudència, informa l'ACN. La sentència no és ferma i, per tant, es pot recórrer.

Amnistia Internacional, que ha acompanyat Mendoza en aquest periple judicial, ha valorat l'absolució, alhora que ha insistit en la seva "preocupació" per la prohibició total de l'avortament a Andorra.

stats