Violència sexual

Ni en ‘manada’ ni amb drogues a la beguda: així són les violacions a Catalunya

Només els quatre primers mesos de l'any s'han fet 1.247 denúncies per agressions sexuals, un 20% més que l'any passat

4 min
Joves manifestants durant les mobilitzacions del 8-M defensant el només sí és sí.

BarcelonaCada vegada es denuncia més violència sexual a Catalunya. Només els quatre primers mesos de l'any s'han denunciat 1.247 agressions sexuals, un increment del 19% en relació amb el mateix període de l'any passat. Però l'augment encara és més gran (31,8%) si el període amb què es compara és el 2019. Els Mossos d'Esquadra apunten que cada vegada hi ha més conscienciació per aflorar aquesta mena de casos, malgrat que la xifra oculta encara continua sent molt gran (els organismes oficials la situen en el 90% del total). Per primer cop, la policia catalana ha radiografiat al detall els casos que s'han donat al nostre entorn. El resultat és una "heterogeneïtat" d'agressions que tomba alguns dels "estereotips" o "mites" més estesos, segons la portaveu del cos, Montserrat Escudé: la majoria d'agressions sexuals no passen en l'entorn de l'oci nocturn i quan sí que es produeixen en aquest àmbit, normalment no es droga les víctimes posant-los alguna substància a la copa. A més, els autors no són llops solitaris, sinó que en la majoria dels casos es tracta de persones conegudes per la víctima. Aquesta és la fotografia actual:

Creixen en un 31,8% les denúncies d'agressió sexual en els últims 4 anys
Nombre de denúncies d'agressió sexual en el període gener-abril de cada any

Només un 14% a les discoteques

De les 1.247 agressions sexuals, un 14% s'han produït en espais d'oci nocturn. Malgrat casos en investigació com la denúncia per violació al futbolista Dani Alves en un reservat de la discoteca Sutton de Barcelona, els Mossos asseguren que la majoria de casos que es donen en aquests espais són tocaments, i que en molt pocs els autors droguen les víctimes per aconseguir sotmetre-les. De fet, només en dues de les denúncies d'aquest primer quadrimestre hi ha submissió química. Ara bé, Escudé admet que els casos en què l'agressor s'aprofita del fet que la víctima vagi beguda o busqui que consumeixi més alcohol per poder atacar-la són més (un 29% de les denúncies registrades en aquest àmbit el primer quadrimestre). De fet, el comissari Ramon Chacón ha assegurat que els Mossos no abaixaran la guàrdia, i més tenint en compte que s'acosta el període d'estiu, en què l'afluència a aquests locals és superior.

Agressor conegut

Un 60% dels autors són persones de l'entorn de les víctimes o conegudes. Tot i això, darrere de 31 dels atacs sexuals denunciats aquests quatre primers mesos de l'any hi havia un depredador sexual que havia escollit la víctima a l'atzar (en 15 dels casos va assaltar-la mentre entrava al portal de casa). Un dels 1.000 agressors sexuals detinguts actuava en sèrie i ja ha ingressat preventivament a la presó per diversos tocaments a menors al barri de les Corts de Barcelona.

Un de cada tres atacs, amb penetració

Entre els 1.247 atacs sexuals denunciats, 485 (un de cada tres) són agressions sexuals amb penetració, sumant els casos en els quals el delicte es va cometre amb violència i intimidació. La nova llei del només sí és sí engloba els antics abusos sexuals dins del mateix tipus delictiu que les agressions sexuals, si bé quan hi concorren aquests dos aspectes –o quan s'anul·la la capacitat de la víctima amb alcohol o drogues– la pena és més elevada.

58 atacs en grup

Malgrat ser els casos que més impacten en la víctima i en la societat, segons els Mossos d'Esquadra només un 4% de les agressions sexuals denunciades són atacs en grup (amb més d'un autor). Aquest primer quadrimestre es van produir 58 atacs grupals, en els quals van participar 79 agressors. "No hi ha un patró definit", ha insistit Chacón en relació amb aquest tipus d'agressions: en la majoria dels casos els autors són entre dos i tres homes; un 43% són coneguts de la víctima; el 25% utilitzen la violència física, i en el 26% dels casos, malgrat que l'atac el perpetrin més d'un agressor, la violació només la consuma un dels participants.

238 víctimes tenien menys de 12 anys

El nombre de víctimes que han denunciat haver patit un atac sexual en els últims 4 mesos també ha pujat: en total són 1.487 persones, 238 de les quals tenen menys de 12 anys i 329 eren adolescents d'entre 13 i 17 anys. Entre el miler de detinguts o denunciats, un 12,3% també eren menors d'edat. De fet, sis de les agressions sexuals perpetrades per menors eren en grup i moltes es van produir en àmbit escolar, un fet que els Mossos interpreten com una forma extrema de bullying. En un dels casos, la víctima tenia 6 anys i els tres agressors només 9.

Aquesta nova radiografia ha de permetre a la policia afinar les estratègies per actuar contra els diferents tipus delictius i alhora per fomentar les campanyes de conscienciació. "Cal mantenir el pla d'acció als locals d'oci nocturn, però és evident que cal ampliar l'abast d'aquest pla i dirigir la mirada a tots els àmbits", apunta Escudé. En aquest sentit, tant la portaveu dels Mossos com Chacón han posat com a exemple les agressions sexuals en l'àmbit escolar, en el qual sovint la violència comença amb insults i cops i es va "degradant" fins a arribar a l'agressió sexual com una eina per seguir "vexant i humiliant" víctima. Aquests casos, segons consideren els Mossos, s'han d'abordar des de la perspectiva de la lluita contra l'assetjament escolar. Un 78% de les agressions sexuals denunciades aquest primer quadrimestre de l'any s'han aconseguit resoldre. "A qualsevol persona que hagi patit una agressió sexual, que sàpiguen que els Mossos d'Esquadra hi som, i que pensin primer en el seu benestar. I als autors, que els anem al darrere i que ara tenim més intel·ligència", ha subratllat Chacón.

stats