Violència masclista

Enxampen a Catalunya el sicari que va matar una àvia italiana per ordre del seu exmarit

Els Mossos detenen un home de 29 anys al Vendrell amb una ordre europea de detenció

2 min
Vehicles policials. / MOSSOS D'ESQUADRA

BarcelonaMargherita Ceschin, una dona italiana de 72 anys, havia quedat per sopar amb les seves amigues la nit del 23 de juny, però no va aparèixer. Feia dies que tampoc contestava a les seves filles. L'endemà la van trobar morta a casa seva, a Conegliano, a la regió del Vènet. Algú li havia clavat un cop fort amb un objecte contundent i després l'havia asfixiat amb un coixí. A simple vista, semblava un robatori. Tot i que no s'havien endut cap joia, els assaltants (més tard se sabria que eren tres) havien regirat l'habitatge de dalt a baix. Res era el que semblava.

La investigació va fer un gir i la policia va trobar les respostes a l'entorn immediat de la víctima: al cap d'uns dies van detenir el seu exmarit, de 80 anys, Enzo Lorenzon, i la nova parella d'ell, Dileysi Lorenzo Guzman, de 32 anys, per planificar el crim de Ceschin i encarregar-lo a tres sicaris que van fer la feina bruta. Un dels assaltants era Sergio Antonio Luciano Lorenzo, cosí de Dileysi, que també va ser detingut. Els altres dos sicaris estaven fins ara en parador desconegut, però un d'ells va ser localitzat dimecres passat al Baix Penedès.

Un control rutinari dels Mossos va acabar amb la seva fugida, que gairebé ha durat mig any. Concretament, un patrulla dels Mossos el va aturar quan conduïa per una carretera als afores del Vendrell i li van demanar la documentació. Quan van introduir les dades del seu passaport al sistema, van saltar totes les alarmes: li constava una ordre europea de detenció i entrega per un delicte d'homicidi comès a Itàlia al mes de juny. Immediatament, els Mossos el van detenir i el 4 de gener va passar a disposició de l'Audiència Nacional, que gestionarà la seva extradició.

Es diu José Luis Mateo, té 29 anys, i és considerat un dels sicaris de Margherita Ceschin, contractats per l'exmarit i la seva nova parella. Per què ho van fer, però? La investigació judicial a Itàlia apunta directament al mòbil econòmic. Al cap de pocs mesos, Lorenzon tenia un judici amb Ceschin per la gestió del divorci. Ara ja li pagava una dieta de manteniment de 10.000 euros i la paga podia ascendir als 15.000. A més, també hi havia una important fortuna en joc per repartir-se. El vincle de Lorenzon amb l'assassinat de Ceschin va ser la seva nova parella, que tenia relacions directes amb els assaltants de la casa. Dies abans, ja els van veure controlant les rutines de la dona d'avançada edat i hi havia trucades creuades entre totes les persones que van planificar el crim.

Una de les grans preguntes que els Mossos d'Esquadra encara no saben respondre és si Mateo estava a Catalunya de pas o s'hi havia instal·lat des de la seva fugida d'Itàlia. El van enxampar sol i, de moment, la policia no té constància que tingui família aquí. Encara falta trobar el segon sicari, del qual no se sap res des del juny passat.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats