Successos
Societat Successos 02/01/2024

L'atracament de pel·lícula a Florida que s'ha resolt 20 anys després en un hotel de la Jonquera

Els Mossos detenen un fugitiu acusat dels delictes de robatori i assassinat

3 min
Foto de Eric Charaudeau que apareix a la seva fitxa policial.

BarcelonaUn robatori en un banc de Florida amb una posterior persecució policial de pel·lícula que va acabar amb el cotxe dels lladres encastat i amb dos d'ells morts. Això va passar l'any 1999 a Winter Garden, una ciutat residencial a tocar d'Orlando, i el cas no s'ha aconseguit tancar fins aquest dilluns, quan els Mossos d'Esquadra han enxampat a la Jonquera (Alt Empordà) l'únic lladre que encara estava fugitiu. Es diu Eric Charaudeau i ara té 40 anys. Feia dues dècades que la justícia nord-americana el buscava i durant tot aquest temps el seu nom ha estat a la base de dades de la Interpol. L'home no ha utilitzat un nom fals ni una altra identitat en tot aquest temps. Vivia amb un permís de residència francès amb les seves dades. Com s'ho ha fet? Ni una multa de trànsit, ni una infracció menor. Sempre s'ha mantingut allunyat de qualsevol relació amb la policia fins que l'1 de gener de 2024 els Mossos d'Esquadra han acabat amb la seva escapada a la Jonquera.

Charaudeau només tenia 17 anys quan, juntament amb tres amics també molt joves, va intentar atracar el First Republic Bank de Winter Garden. Tots quatre eren de Kissimmee, una població a uns 30 quilòmetres del banc. El grup va executar un cop ràpid i violent. Els membres més grans de la banda, Dufrane Khaleel, de 19 anys, i Fernando Rivas, de 18, es van quedar al cotxe. Els més joves, Charaudeau i Evelyn Chapman, de 16 anys, van entrar al banc amb una pistola semiautomàtica i, sense detonar ni una bala, es van fer amb un important botí.

Durant el robatori, un treballador del banc va aconseguir trucar a la policia. Quan Charaudeau i Chapman van sortir de l'edifici, les patrulles ja hi estaven arribant. Van pujar al cotxe i Khaleel, el conductor, va arrencar a tota pastilla. Així va començar una persecució que es va allargar diversos quilòmetres pels carrers de Winter Garden. Quan passaven per Daniels Road, els lladres van perdre el control del vehicle i van xocar contra una torre d'electricitat. El conductor, Khaleel, i el copilot, Rivas, van morir. Els autors materials de l'atracament, Charaudeau i Chapman, van sobreviure i la policia els va detenir.

Cop de sort

L'arrest no només va ser pel delicte de robatori, sinó també per un delicte d'assassinat. Encara que ells no matessin Khaleel i Rivas, la llei nord-americana preveu el delicte del felony murder. És a dir, si una persona mor durant la comissió d'un delicte perillós, encara que sigui de forma accidental, es pot processar per assassinat els seus còmplices. Un cop detingut, Charaudeau no va anar directament a la comissaria, sinó que va resultar ferit durant l'accident i va ser hospitalitzat. En aquell moment, va tenir un cop de sort que li ha permès viure en llibertat durant dues dècades. Li van donar l'alta mèdica i, per un error administratiu, cap policia l'estava vigilant. Charaudeau va poder sortir per la porta principal de l'hospital sense cap resistència i va començar la seva fugida en direcció a Europa.

D'ell, no se n'ha sabut res més fins aquest dilluns. Fonts policials apunten que, pel fet de tenir el permís de residència francès, el més normal és que hagi viscut ocult a França. El que està clar és que no hi ha cap rastre d'ell a Catalunya. Fins a aquest dilluns: a primera hora (passades les set del matí) s'ha allotjat en un hotel de la Jonquera. Els Mossos l'han detingut minuts després en aquest mateix establiment. Ara per ara, consta molt poca informació sobre ell i fonts policials no saben precisar si tenia fills i família. El cas ja ha passat a mans de l'Audiència Nacional, que iniciarà els processos d'extradició als Estats Units.

A Florida es podria enfrontar a una cadena perpètua pel robatori a mà armada i assassinat. Així el va condemnar un tribunal d'Orange tot i estar fugit. A la seva còmplice Evelyn Chapman, però, la van acabar absolent del delicte d'assassinat i aquesta podria ser una via de defensa per a Charaudeau.

stats