Violència masclista

Investiguen per assassinat el pare de les germanes de Terrassa executades al Pakistan

L'arrestat ha quedat en llibertat amb càrrecs però li han retirat el passaport

2 min
Ghulam Abbas en el moment de ser detingut a Terrassa.

BarcelonaLa Fiscalia de Terrassa va querellar-se el desembre passat contra el pare de l'Arooj i l'Anisa, les dues germanes de 21 i 24 anys assassinades d'un tret al cap el maig del 2022 al Pakistan, on van viatjar enganyades per una part de la seva família per intentar que mantinguessin el matrimoni forçat amb dos cosins seus. Les dues germanes havien tornat a Catalunya i feia anys que vivien la seva vida amb noves parelles. Quan van dir-los que volien el divorci, dos germans de les noies, dos oncles i els marits forçosos les van assassinar. Però la fiscal del cas responsabilitza el pare de les noies de participar en l'acord per casar-les a la força i en el complot per matar-les. Li atribueix un delicte de maltractament habitual, de matrimoni forçat, de coaccions i d'assassinat.

Dimecres passat els Mossos d'Esquadra, en un operatiu conjunt amb la Policia Nacional –que és qui ha fet d'enllaç amb la policia del Pakistan que porta el cas en aquest país–, van arrestar el pare de les noies, que aquest divendres ha comparegut davant del jutge. L'home s'ha negat a declarar i, a petició de la Fiscalia, ha quedat en llibertat amb càrrecs. El jutge li ha retirat el passaport, li prohibeix sortir de l'Estat i l'obliga a personar-se als jutjats cada 15 dies. La causa continua sota secret de sumari.

El pare de l'Arooj i l'Anisa va arribar a Catalunya fa gairebé una dècada, primer a Barcelona i després a Terrassa, on a poc a poc havia anat portant la família: primer les dues filles i els dos germans i presumptes assassins, després la dona i un altre fill adolescent. La Fiscalia considera que l'home va participar en les coaccions per casar les dues germanes amb dos cosins al Pakistan a la força. Només l'any passat els Mossos d'Esquadra van detectar 15 casos d'aquest tipus a Catalunya, que es consideren un delicte de violència masclista. Des de l'any 2009 se n'han investigat 204. Malgrat tot, les dues noies havien tornat a l'Estat i des de feia un temps no vivien al pis familiar, ubicat al carrer Historiador Cardús de Terrassa. Havien anat a viure fora de Catalunya i tenien altres parelles.

Un viatge enganyades

El març de l’any passat, la mare de les noies se'n va anar amb el fill petit a Gujram, a la província pakistanesa del Panjab, d’on és originària la família. Els investigadors sospiten que el germà gran l’hauria fet servir d’esquer per aconseguir que l’Arooj i l’Anisa anessin al país i que el pare va participar en el complot. Quan la família del Pakistan i els seus marits van veure que les dues germanes no tenien cap intenció de mantenir els matrimonis forçosos i de tornar a Catalunya amb els marits que els havien imposat, com ells pretenien, les van assassinar. Segons les autoritats del Pakistan, "van ser estrangulades i van rebre un tret mortal mentre dormien".

La mare, que culpa directament el fill gran dels assassinats, ho va presenciar tot. La policia del país, amb l’ajuda del consolat i l’ambaixada, va aconseguir que la dona i el fill petit tornessin a Barcelona, on van ser acollits en un pis protegit.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats