Detingut a Terrassa el pare de les dues germanes assassinades al Pakistan

La justícia investiga si va participar en el complot per enviar les filles al seu país d'origen, on es va produir el que es coneix com a crim d'honor

3 min
Ghulam Abbas en el moment de ser detingut a Terrassa.

Terrassa / BarcelonaAquest dimecres a primera hora de la tarda, a la botiga de queviures de l’Ulfad a Terrassa, un local estret i tan atapeït de productes que quasi barren el pas, no hi ha ni un client. "El meu marit fa molts anys que no va al Pakistan", diu una dona asseguda en una cadira prop del taulell amb l’ajuda d’un parent que parla l’anglès i una mica de castellà.  El seu marit no hi és i ella esquiva parlar d'un dels empleats de l'establiment, Ghulam Abbas, detingut aquest matí per ordre del jutjat d’instrucció número 3 de Terrassa que investiga la seva implicació amb l’assassinat de les dues filles, l’Arooj i l’Anisa (de 24 i 21 anys) al Pakistan el maig de l’any passat. L’home dormirà aquesta nit als calabossos a l’espera de passar a disposició del jutge un cop els investigadors hagin analitzat la documentació intervinguda en l’escorcoll al seu domicili.

Un altre germà de les noies, tres oncles i dos cosins (amb qui les havien obligat a casar-se feia un temps) fa nou mesos que estan a la presó com a responsables dels assassinats. La policia del Panjab, d’on és originària la família, assegura que aquests familiars van enganyar les noies perquè tornessin al Pakistan amb l’excusa que la mare -que hi havia anat uns mesos abans- s’havia posat malalta. Un cop allà els haurien demanat que tornessin a Espanya amb els marits forçosos. Elles s’hi van negar perquè feia temps que feien la seva vida a Catalunya, on tenien altres parelles, i van demanar el divorci. Per això les haurien assassinat.

Les dues germanes de Terrassa assassinades al Pakistan

Després dels crims, la fiscalia de Terrassa va obrir una investigació per aclarir si algun altre familiar a Catalunya havia participat en el pla per enviar l’Arooj i l’Anisa, enganyades, al Pakistan, si n’estava al cas o si va participar en els matrimonis forçats. Les diligències van acabar amb una querella contra el pare, de qui el jutge ha ordenat l’arrest. De moment, la causa està sota secret de sumari.

Aquest matí a primera hora, tal com ha avançat El País i han confirmat fonts policials a l’ARA, un dispositiu conjunt amb unitats dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional –que és la que ha fet d’enllaç en la investigació amb la policia pakistanesa– s’han presentat al número 67-69 del carrer Historiador Cardús, un bloc humil de quatre plantes sense ascensor. Després d’escorcollar l’immoble s’han emportat Abbas emmanillat, així com documentació recollida al seu pis.

Els veïns expliquen que els últims mesos no havien vist gaire l’home, que defineixen com una persona esquerpa i difícil de tractar. Només se'l veia de nit, quan tornava a casa. Fa anys que havia vingut a Catalunya, primer a Barcelona i després a Terrassa, on a poc a poc havia anat portant la família: primer les dues filles i el germà i presumpte assassí, després la dona i un altre fill adolescent. A les dues noies, els veïns ja feia temps que no les veien gaire. Havien anat a viure fora de Catalunya i expliquen que quan tornaven al pis de Terrassa no es feien gaire amb el pare.

El març de l’any passat, la mare se'n va anar amb el fill petit a Gujram, a la província pakistanesa del Panjab, d’on és originària la família. Els investigadors sospiten que el germà gran l’hauria fet servir d’esquer per aconseguir que l’Arooj i l’Anisa anessin al país. Quan la família del Pakistan i els seus marits van veure que no tenien cap intenció de mantenir els matrimonis forçosos i de tornar a Catalunya amb ells, les van assassinar. Segons les autoritats del Pakistan, "van ser estrangulades i van rebre un tret mortal mentre dormien". La mare, que en culpa directament el fill gran , ho va presenciar tot. La policia del país, amb l’ajuda del consolat i l’ambaixada, van aconseguir que la dona i el fill petit tornessin a Barcelona, on van ser acollits en un pis protegit.

Quinze matrimonis forçats en un any

Només l’any passat a Catalunya els Mossos d’Esquadra van detectar i investigar fins a quinze matrimonis forçats, que la llei reconeix com un subtipus de violència masclista. Nou implicaven nenes menors d’edat i la resta noies de més de 18 anys. Des del 2009, el nombre de casos detectats i investigats a casa nostra s’eleva fins a 204. I cal tenir en compte que encara no hi ha dades oficials d’aquest any.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats