Violència Masclista

Jutgen l'home que va deixar morir la seva parella mentre la gravava agonitzant a Viladecans

La Fiscalia demana presó permanent per un delicte d'assassinat amb acarnissament i diversos delictes de maltractament

Gerard Mira
3 min
L'home acusat de deixar morir a la seva parella a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaL'Audiència de Barcelona, a través d'un jurat popular, ha començat a jutjar un home acusat de deixar morir la seva parella a Viladecans (Baix Llobregat) el juny del 2019 per un atac diabètic. La víctima va demanar ajuda a l'acusat, que, tot i ser allà mateix, no va donar-li res ni va trucar a emergències, però sí que va gravar-la durant hores mentre moria. La Fiscalia demana presó permanent revisable per un delicte d'assassinat amb acarnissament sobre una persona vulnerable sumat a quatre delictes més per maltractament i un de maltractament habitual. L'advocat de l'acusació particular exercida per la mare i la germana de la víctima, Miguel Capuz, ha destacat la mort "absurda, cruel i inhumana" que va patir la dona i ha recordat que "n'hi hauria hagut prou amb una trucada al 112 o donar-li sucre per salvar-li la vida".

L'acusat i la víctima van començar una relació sentimental el febrer del 2019 i, tot i no viure junts, passaven moltes nits al pis de la dona a Viladecans. "Tenia tots els indicis de relació tòxica", ha explicat la Fiscalia en la primera sessió del judici. "Des de l'inici de la relació, per afirmar la seva suposada superioritat, l'acusat controlava tot el que feia la dona, li recriminava públicament que parlés amb altres homes, es mostrava gelós i possessiu, la insultava i l'agredia", ha afirmat el fiscal del cas, Víctor Alegret. "Això passava amb una freqüència que anava augmentant amb el temps", ha afegit. Arran de les conductes de l'home, la víctima es va instal·lar una aplicació al seu telèfon per gravar totes les converses que mantenia amb ell pel mòbil, i va demanar al pare del seu fill, del qual estava separada, que se l'endugués amb ell a viure a Ciudad Real.

Des de mitjans d'abril fins a mitjans de juny la dona havia presentat diverses lesions, tant a la cara com a les costelles. Aquestes lesions, juntament amb la vergonya que sentia per si el seu entorn sospitava de les agressions, van portar-la a deixar la feina, tancar-se a casa i abandonar la seva integritat física i alimentació, segons explicava Alegret.

El 17 de juny del 2019 la víctima es trobava en un estat físic molt desmillorat i presentava marejos, falta de control dels esfínters, dificultat per formular paraules i una set constant, segons ha afirmat el fiscal en la seva lectura inicial. Ella va contactar amb l'acusat per demanar-li ajuda, i ell va anar a casa seva cap a les 23 h. Des que va arribar a casa seva, però, no va demanar ajuda a ningú, tot i ser també diabètic i conèixer els símptomes. "Veient que era l'única persona que podia ajudar la víctima, i sabent el risc que patia la dona, va contemplar impassible fins a les 3.39 hores el deteriorament físic de la víctima, que va quedar semiinconscient", ha explicat Alegret. Durant cinc hores, va gravar-la en vídeo fins a 15 vegades amb el seu telèfon mòbil.

La defensa

Per la seva banda, l'advocat de l'acusat, José Luis Bravo, ha defensat en els seus informes inicials que "la víctima va morir a causa d'una sobredosi de cocaïna, els símptomes de la qual són molt similars als d'una hipoglucèmia o una hiperglucèmia". Bravo afirma que la dona i l'acusat consumien grans quantitats de cocaïna i d'alcohol freqüentment. En aquesta línia, però, la lletrada de l'altra acusació particular (exercida pel fill i l'exmarit de la víctima) ha demanat "respecte" per la víctima. "És igual el que consumís, no significa que mereixés la mort", ha dit Caterina Sánchez.

Bravo ha negat també que l'acusat pegués a la seva parella, que en la seva opinió no encaixava amb el perfil de dona maltractada, perquè "regentava un bar d'homes". La defensa ha afegit que l'acusat no hauria pogut evitar la mort de la seva parella donant-li una beguda ensucrada, com suggeria el fiscal. "La dona va poder patir, en qualsevol cas, una hiperglucèmia, per la qual cosa no hauria pogut impedir la seva mort, sinó que l'hauria accelerat, en cas d'haver-li donat sucre o coca-cola", explicava Bravo.

stats