BARCELONA
Societat 27/05/2018

“Visca el barri dels llibres lliures!”

El mercat dominical de Sant Antoni estrena el nou espai

i
Toni Vall
3 min
“Visca el barri  dels llibres lliures!”

BarcelonaVisca el barri dels llibres lliures!”, exclama l’escriptor Miqui Otero en el pregó que dona per inaugurat el nou mercat dominical de Sant Antoni. Otero sempre explica que ho ha après tot en aquest indret on, quan arriba el diumenge, no importa que no tinguis cap xalet a la costa perquè a Sant Antoni hi ressona la fressa de la rumba i s’hi serveix vi amb sifó: “Els dies són millors si t’acompanyen Tintín, Spiderman, Balzac i Juan Marsé. Si tornes a casa amb un llibre de Casavella, el cromo de Bakero que et faltava i l’Assegurançatòrix, el bard d’Astèrix”. A Sant Antoni, segons l’escriptor, assisteixes al miracle de comprar llibres guixats, dibuixats i subratllats que han pertangut a altres persones i ara són teus: “Aquí tota història és sempre una història interminable”.

Té raó Otero i avui encara més, perquè avui tot recomença i tot és en un lloc nou. Els paradistes tenen nous espais i nous veïns sota els sostres retràctils d’unes marquesines metàl·liques impersonals. Hi ha quatre trams grans fora del nou mercat i quatre de petits a recer instal·lats a les zones de pas de l’edifici central. Es nota que és dia d’inauguració i que el barri està esvalotat. En Lluís Millà, llibreter amb pedigrí, està content perquè hi ha ambient i gentada. També en Marc Riba, que ven ninotets i jocs per a nens, i en Joan Serra, sempre positiu, que celebra la companyia del sol per alegrar les vendes.

El barri està sacsejat, esclar. A la mateixa hora, a Borrell amb Manso, els habitants d’una casa okupada reclamen quedar-s’hi fent soroll des del balcó. És la mateixa hora d’aquells que somien l’arribada del diumenge al matí només per poder-se posar les ulleres de sol. Són els fanàtics del vermut, de la canya, de les olives i del brunch. La mateixa hora, en fi, en què a l’ombra del vell mercat provisional de la ronda de Sant Antoni hi continuen habitant els de la quincalla variada. Els que venen a terra unes sabatilles Nike que han criat pols i ronya, una sopera d’alpaca que no enganyaria ni a un cec, un vell casc de moto amb publicitat de Chupa Chups, un portàtil de joguina i un feix de calendaris de noies sense roba.

Un nou paisatge

Alguns paradistes s’han fabricat mobles nous per a l’ocasió, altres han jubilat el carro vetust, altres porten les mateixes revistes de sempre, altres no saben on aparcar per poder descarregar les caixes de llibres, altres han de canviar de bar per anar a esmorzar. Llarga vida a les persones que han vingut a aquest món només a esmorzar! Hi ha llista d’espera per als qui desitgen unir-se a la família de Sant Antoni.

“Perill llibres”, diuen els adhesius que s’ha inventat el Joan Mateu, president irreductible. I desplega una pancarta groga: “El llibre és llavor de llibertat”. Hi veig Ada Colau, que saluda, passeja i conversa. De moment em quedo tranquil, el Mago Félix m’explica que diumenge que ve beneirà el nou mercat amb un altar, invocacions, espelmes i encens. Visca el barri dels llibres lliures.

Les obres a la ronda de Sant Antoni, al setembre

La inauguració del Mercat de Sant Antoni ha sigut el primer gran pas de la transformació que encara el barri i que seguirà amb les obres per pacificar la ronda de Sant Antoni, que començaran a partir del setembre. La comissió de govern ha donat llum verda a la primera fase de les obres a la ronda, que suposarà una inversió municipal de 5,6 milions d’euros i que comprendrà el tram entre els carrers Urgell i Floridablanca. S’hi faran voreres més amples, un únic carril de circulació per sentit -ara n’hi ha dos de pujada i un de baixada- i un carril bici al centre de la calçada. La ronda de Sant Antoni serà un eix pacificat que potenciarà el transport públic, assegura el consistori. La segona fase d’obres entre Floridablanca i Universitat es farà ja el pròxim mandat.

stats