Societat 21/11/2015

Sara González: “Volem que els usuaris s’emportin tants llibres com els càpiguen a la mà”

Coordinadora de projectes de TuuuLibrería

Claudia Frontino
3 min
“Volem que els usuaris s’emportin tants llibres com els càpiguen a la mà”

Palets de fusta a les parets substitueixen els tradicionals prestatges del local de TuuuLibrería. Acabada d’inaugurar al barri de Gràcia, aquesta llibreria neix amb l’objectiu de facilitar l’accés a la lectura a tothom, igual que les seves dues predecessores a Madrid. Amb poc més d’una setmana de vida, TuuuLibrería, al carrer Planeta número 17, s’apunta a la tradició llibretera del barri amb una proposta per a totes les butxaques.

Com funciona TuuuLibrería?

Volem que els usuaris s’emportin tants llibres com els càpiguen a la mà i a canvi deixin un donatiu econòmic. Els llibres no tenen un preu, sinó que estan pensats perquè tothom tingui accés a la lectura, independentment de les capacitats econòmiques.

I què feu amb els diners que recolliu?

Paguem subministraments, lloguer i sous. En cas que hi hagi excedent podem estalviar per obrir un nou centre, o ajudem altres associacions.

¿Amb aquest excedent heu pogut obrir el nou local a Barcelona?

D’una banda, el segon centre que vam obrir a Madrid al mes de març està funcionant molt bé i ha generat molts ingressos. De l’altra, hem demanat un crèdit a un fons social per obrir aquest nou local. I és un crèdit que haurem de tornar, esclar.

¿No depeneu de cap subvenció?

No, ni de subvencions ni premis. El nostre objectiu és ser sempre autosuficients, econòmicament parlant.

Com neix la idea de crear TuuuLibrería?

Els fundadors de TuuuLibrería van conèixer el projecte The Book Thing, a Baltimore, i el van voler portar a Espanya. Allà la iniciativa era aplicable només en l’àmbit educatiu i la donació era opcional. Aquí no va funcionar i es va decidir arribar a tothom i demanar una aportació mínima.

Per què heu escollit Barcelona per obrir el vostre tercer local?

Teníem ganes de sortir de Madrid i veure com funcionaria una altra llibreria. Havia de ser Barcelona! Vam triar Gràcia després de fer un estudi dels barris on hi havia més tradició llibretera. Vam pensar que aquí podíem tenir millor acceptació.

Gràcia té una trentena de negocis dedicats als llibres. Com ha sigut la rebuda d’un nou veí?

Molt bona! Vam parlar amb les llibreries del barri abans d’obrir el local, perquè sabessin que ens instal·làvem i la majoria ens han obert les portes. Fins i tot ja ens han donat llibres!

¿Creieu que el vostre projecte és compatible, doncs, amb el model de negoci tradicional que hi ha al barri?

Totalment! El nostre públic ve al local per xafardejar quins llibres hi ha, però no vénen buscant un exemplar en concret que acaba de sortir com ho farien a les llibreries de tota la vida.

Amb la tradició d’associacionisme que hi ha a Gràcia, ¿us plantegeu entrar a formar part d’aquest teixit cultural i social?

Sí. Intentarem nodrir-nos de l’experiència que tenen les associacions del barri i viceversa. El teixit associatiu de Barcelona és molt gran i s’organitza d’una manera similar a la que tenim nosaltres. La gent està oberta a col·laborar amb nous projectes.

Teniu una xarxa de voluntaris que us ajuden a les llibreries.

Sí, busquem persones que ens ajudin als locals i tothom és benvingut! A Madrid comptem amb uns 100 voluntaris i aquí a Barcelona ja s’han ofert unes 15 persones. Entre voluntaris s’acaba establint un vincle molt fort i tot plegat fa que la llibreria i la filosofia que hi ha al darrere funcioni com una gran família.

Quina és la primera reacció de la gent quan coneix TuuuLibrería?

Al principi no s’ho creuen, però quan ens visiten diverses vegades i veuen que som transparents els acaba agradant la idea.

Alguns també porten llibres, nous o vells. ¿La gent té una estima especial pels llibres?

Sí, els porten i crec que pensen que així estaran ben cuidats i sota sostre esperant que algú se’ls emporti.

stats