Societat 25/01/2021

Volen construir un parc eòlic flotant a prop del golf de Roses

Els promotors, que encara no han engegat la tramitació, calculen que podria ser una realitat el 2026

ARA
2 min
Un molí de vent al mar, en una imatge d'arxiu de BlueFloat Energy

GironaUn parc eòlic flotant a alta mar, a entre 10 i 22 quilòmetres del golf de Roses. És el projecte que impulsen les empreses BlueFloat Energy i SENER, que calculen que podria entrar en funcionament el 2026 i que a la primera fase podria cobrir el 45% de la demanda elèctrica actual de la demarcació de Girona. “I arribaríem a pràcticament el 90% amb el parc a ple funcionament”, asseguren els promotors en un comunicat. La iniciativa està en una fase inicial i, segons els impulsors, encara no han començat la tramitació.  

El parc té una capacitat total de 1.000 MW i les dues companyies afirmen que, quan entri en funcionament, evitarà l’emissió de fins a 21 milions de tones de CO2. “L’objectiu és convertir l’Empordà en catalitzador de la lluita contra el canvi climàtic a Girona”, remarquen els promotors, que també afegeixen que “la pràctica totalitat” del parc s’està dissenyant a les zones de veda definides pel sector pesquer. 

Ara bé, les dues companyies no han concretat ni el nombre de molins que s’hi preveuen ni la inversió que suposarà. BlueFloat Energy i SENER sostenen que es podria aconseguir finançament a través de fons de recuperació europeus, ja que preveuen que la iniciativa contribueixi a la regeneració dels ecosistemes marins i a la biodiversitat. A més, afegeixen que generarà diversos llocs de feina i que pot generar un nou atractiu turístic a la zona. 

La iniciativa s’ha presentat aquest dilluns a diferents agents de l’Alt Empordà com ajuntaments, consell comarcal, pescadors i entitats ecologistes; i està previst repetir la trobada amb representants del Baix Empordà properament.

BlueFloat Energy és una empresa dedicada al desenvolupament d'energia eòlica marina i SENER és un grup privat d'enginyeria i tecnologia fundat l'any 1956.

stats