Societat 26/03/2014

La Volta i Barcelona, una relació històrica

La 94ena edició de la prova, la tercera per etapes més antiga del món, finalitza el diumenge 30 de març a Montjuïc

Ara
1 min

BarcelonaUn total de 22 participants van arribar a acabar la primera edició de la Volta Ciclista a Catalunya, el guanyador de la qual va ser Sebastià Masdeu, que va acabar l'etapa final amb una sabata i una espardenya -literalment-. Aquella primera edició va ser organitzada pel Club Deportivo Barcelona i va constar de 363 quilòmetres repartits en tres etapes: Barcelona-Tarragona,Tarragona-Lleida i Lleida-Barcelona. Amb els anys, la competició s'ha convertit en la tercera prova per etapes més antiga del món, darrere del Tour i del Giro. Després de 94 edicions, aquest diumenge, 30 de març, la Volta finalitzarà un cop més a Barcelona, a Montjuïc.

De fet, Barcelona sempre ha estat una ciutat molt esportiva, i ha tingut una estreta relació amb el món del ciclisme, més enllà de la Volta. Ha estat seu d'etapes de la Vuelta i de la Setmana Catalana; entre 1965 i 2007 s'hi va celebrar l'Escalada a Montjuïc, i l'any 2009 hi va passar la prova més emblemàtica, el Tour.

Cent anys, 94 edicions

L'any 2011 es va celebrar el centenari de la Volta, tot i que la d'enguany és l'edició número 94. Això és perquè no es va celebrar entre 1914 i 1919 a causa de la Primera Guerra Mundial, ni els anys 1937 i 1938, per la guerra civil espanyola. L'edició del 1936 es va celebrar tot just unes setmanes abans de l'alçament franquista i la del 1939 va tenir lloc, no sense un gran esforç, pocs mesos després del final de la guerra. Actualment, l'organització és a càrrec de la Volta Ciclista a Catalunya Associació Esportiva.

stats