Societat 26/02/2015

Wert es defensa de les crítiques al currículum de religió i assenyala els arquebisbes

El ministeri d'Educació assegura que la seva funció es limita a publicar el currículum en el BOE

Europa Press
2 min
José Ignacio Wert al Senat / EFE

MadridEl ministeri d'Educació, Cultura i Esport ha assegurat que no té cap competència en el currículum de religió i que el disseny correspon a la Conferència Episcopal Espanyola.

Fonts d'aquest departament consultades per Europa Press han assenyalat que aquesta situació és així des de 1978, quan es van signar els acords amb la Santa Seu, i que la funció del ministeri en aquest cas es limita a publicar el currículum en el BOE. El grup parlamentari socialista ha demanat la compareixença del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, perquè informi sobre aquest assumpte.

La Conferència Episcopal Espanyola ha dissenyat un nou currículum de religió catòlica per ensenyar "la realitat del cristianisme" sense "catequitzar". El currículum, publicat aquest dimarts al 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE), avalua, entre altres continguts, el coneixement de les formes de comunicar-se amb Déu en primària, de la història d'Israel a secundària i dels problemes bioètics des del principi fins al final de la vida a batxillerat.

Segons es pot llegir a la introducció del currículum publicat en el BOE, l'ensenyament de la religió catòlica, "lluny d'una finalitat catequètica o d'adoctrinament", el que procura és "il·lustrar els estudiants sobre la identitat del cristianisme i la vida cristiana".

El director del secretariat de la comissió d'ensenyament de la Conferència Episcopal Espanyola, José Miguel García, ha indicat aquest dimecres en declaracions a Europa Press que "una cosa és que no sigui catequesi i una altra cosa que no s'expliqui la realitat del cristianisme en aquestes hores de religió". "Aquest currículum és clar que ha de ser confessional si volem dir què és la religió catòlica", ha subratllat.

García va explicar que el desembre de 2013 ja van redactar un nou currículum en previsió de l'aplicació de la Lomce, però que des del ministeri d'Educació els van exigir modificar-lo perquè s'adaptés als paràmetres de la nova llei, encara que sense enjudiciar els continguts.

Per això, a la CEE han redactat un nou currículum que, a més dels paràmetres de la Lomce, s'adapta a la "nova situació" que crea la llei en reduir a la meitat les hores de la classe de religió a Ceuta i Melilla, ja que, segons indica García, no és el mateix establir uns continguts per a dues hores que per a 45 minuts. Segons la seva opinió, s'ha generat "un cert caos per una decisió poc meditada per part del ministeri".

A més, ha afegit que la Lomce permet l'adaptació de la classe de religió per part de les autonomies amb competència quan, segons ha indicat, hauria de competir "a rang superior", perquè els acords amb la Santa Seu van ser signats amb l'estat espanyol i no amb les autonomies. En qualsevol cas, el currículum proposat per la CEE és igual per a tot Espanya i la seva adaptació a cada comunitat és competència dels bisbes de les diferents diòcesis.

stats