DRETS DELS ANIMALS
Societat 25/02/2017

Un zoo sense zebres ni tigres

La plataforma Zoo XXI prepara la primera iniciativa ciutadana a Barcelona per transformar l’espai

Selena Soro
3 min
Un elefant al Zoo de Barcelona. Al darrere, s’hi veu també una girafa.

BarcelonaUn zoo sense zebres ni tigres que es dediqui a tenir cura de l’hàbitat dels animals en comptes de tancar-los. Aquesta és, a grans trets, la proposta que impulsa la campanya internacional de Zoo XXI, que pretén transformar els zoos del món, començant pel de Barcelona. Al març, la plataforma posarà en marxa la primera iniciativa ciutadana per demanar a l’Ajuntament, liderat per Ada Colau, que transformi de dalt a baix el zoo de la capital catalana. “No en diem iniciativa legislativa popular perquè Barcelona no té la capacitat de legislar en aquest sentit, però sí per transformar l’espai”, explica a l’ARA el portaveu de Zoo XXI, Leonardo Anselmi.

El format és tan nou a la ciutat, que l’Ajuntament encara està treballant en els instruments que permetran tirar-lo endavant, com ara la inscripció dels fedataris o les signatures necessàries per acceptar la petició, que el consistori ha xifrat en un mínim de 12.000. “Valorem positivament que una entitat impulsi una iniciativa per transformar el zoo i que la ciutadania agafi el lideratge amb propostes com aquesta”, expressa la tinent d’Urbanisme, Ecologia i Mobilitat, Janet Sanz, que coincideix que “el zoo necessita un canvi”, amb decisions que siguin “responsables, consensuades i amb continuïtat en el temps”.

De cara a la iniciativa, l’objectiu de Zoo XXI per aconseguir el màxim consens és “triplicar o quadruplicar” les signatures que proposa l’Ajuntament. “Som optimistes i pensem que ho aconseguirem”, afirma Anselmi, que ja compta amb l’experiència d’haver impulsat el 2010 des de Libera la iniciativa legislativa popular contra les corrides de toros.

La proposta que aquesta vegada fan a la ciutadania mitjançant la iniciativa és “un canvi total de la filosofia” amb què funciona el Zoo de Barcelona. “Fa vuit anys demanàvem tancar el zoo, ara ens hem adonat que no seria la solució perquè el 95% dels animals anirien a altres zoos i només el 5% podrien anar a santuaris. Una petita part també seria sacrificada”, diu Anselmi. Per això, el “canvi de filosofia” que proposen des de la plataforma té a veure amb un zoo que, en comptes d’anar de fora a dins, vagi de dins a fora, de manera que pugui “protegir els hàbitats i que pugui exercir pressió per canviar les polítiques mediambientals”. “El zoo ha de deixar de tenir una visió mercantilista i colonialista. Una girafa no hi pinta res aquí si no fem res per mantenir-la al seu hàbitat original”, afirma l’activista.

En aquest sentit, proposen que els zoos deixin de ser un espai d’exhibició i passin a ser un espai de conservació i observació de la fauna autòctona, almenys a llarg termini. I que la seva feina sigui, sobretot, sobre el terreny. “Volem que el zoo surti a protegir els hàbitats. Si cada zoo del món pogués protegir un sol hàbitat, seria la iniciativa mediambiental més gran del segle”, diu.

A falta de veure l’acollida que té la proposta entre els barcelonins, qui de moment en discrepa és la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB). La seva presidenta, Ana Menéndez, recalca que el zoo necessita “més inversions” però es mostra reticent “sobre si una consulta ciutadana sobre un tema tan mediatitzat és l’eina més adequada per al futur del zoo”. “Creiem que el món científic és qui ha de tenir la veu principal aquí”, assegura.

La iniciativa de Zoo XXI compta amb el suport de diverses entitats animalistes consultades per l’ARA, com ara Depana o FAADA.

Tres moments que van canviar la història del Zoo

  • 1892: L’Ajuntament compra els animals per al zoo per 180 eurosL’abril de 1892, Barcelona compra per 30.000 pessetes (180 euros) 41 mamífers, 117 aus, un os rus i un elefant a Lluís Martí Codolar, un banquer que va veure’s obligat a desprendre’s dels animals en fer fallida. A la seva finca agrícola hi tenia camells, antílops, lleons, una zebra i una girafa.
  • 1966: El Floquet de Neu arriba a Barcelona i converteix el zoo en una de les grans atraccions de la ciutatA mitjans dels anys 60, un agricultor va matar una parella de goril·les que s’infiltraven sovint a les seves collites, a Guinea. Al costat del cadàver hi va trobar amagat un petit goril·la blanc que va tenir a casa fins als dos mesos, quan va ser traslladat al Zoo de Barcelona, el 1966. Amb els anys, el Floquet de Neu va convertir el zoo barceloní en una de les grans atraccions de la ciutat. Va tenir 21 fills, cap d’ells amb les seves característiques especials. Va morir per eutanàsia el 2003.
  • 2016: Barcelona anuncia que tanca el delfinari i no n’obrirà cap mésEl desembre del 2016, l’Ajuntament comunica que renuncia a fer el nou delfinari i tanca l’actual, amb el trasllat dels dofins a altres centres. A més, anuncia que avança “cap a un nou model de zoo que basi la seva feina en la conservació d’espècies que estiguin amenaçades o en perill d’extinció”.
stats