La velocitat de la llum continua insuperable

Jordi Mazon
2 min
La velocitat de la llum continua insuperable

L'equip de científics del Centre Europeu per a la Recerca Nuclear, el CERN, que al setembre van anunciar que havien mesurat neutrins, un tipus de partícula subatòmica, i que es movien més ràpid que la llum, ja han admès que els resultats d'aquestes mesures no són correctes. Les seves conclusions, que van donar la volta al món i van provocar un gran rebombori entre la comunitat científica, són fruit d'errors importants en la mesura realitzada al llarg de l'experiment. Posaven en qüestió la teoria de la relativitat d'Einstein, segons la qual cap partícula amb massa pot assolir la velocitat de la llum en el buit, és a dir, 300.000 km/s, i molt menys sobrepassar-la. Una hipotètica partícula que superés aquesta velocitat podria viatjar, teòricament, endarrere en el temps, un fet que no preveu la teoria d'Einstein.

L'equip del projecte OPERA, que ha repetit les mesures quatre cops, ha admès que aquests resultats són erronis, en una conferencia internacional sobre física de neutrins al Japó. I n'han donat explicacions. Sembla que els resultats erronis en la mesura podrien provenir d'una mala connexió entre un dispositiu de GPS i l'ordinador que realitzava la mesura, cosa que provocaria una lectura errònia en la posició dels neutrins.

Einstein continua en vigor

Des del 1905, any en què Einstein va publicar la seva teoria de la relativitat espacial, milers d'experiments l'han validat. Actualment gràcies aquesta teoria es produeix l'òptim i precís funcionament de, per exemple, els satèl·lits de posicionament o telecomunicacions que orbiten el nostre planeta. En ciència, però, no hi ha veritats absolutes, i una teoria que actualment és vàlida podria ser incompleta, i fins i tot incorrecta, si així ho demostren nous experiments que, per ser realment concloents, han de poder repetir científics d'arreu i obtenir els mateixos resultats. En el cas dels neutrins i la hipòtesi inicial de la seva velocitat superior a la de la llum, la ciència i el seu mètode han funcionat: s'han equivocat, Einstein encara té raó.

stats