Publicitat
Publicitat

ARA Llegim

L'Acadèmia Sueca no retirarà el premi Nobel a Günter Grass

Després de declarar 'persona non grata' a l'autor d''El timbal de llauna', el govern israelià ha demanat que se li retirés el guardó. El secretari de l'Acadèmia, Robert Englund, ha escrit que el premi respon només als "seus mèrits literaris"

L'Acadèmia Sueca ha assenyalat avui que no pensa retirar el Nobel de Literatura a l'escriptor alemany Günter Grass, com s'havia demanat des d'Israel, després de la polèmica per un poema en què criticava el potencial atòmic d'aquest país i pel qual se li ha acusat d'antisemitisme. "No hi ha ni hi haurà cap discussió a l'Acadèmia sobre retirar-li el premi", ha declarat avui en el seu "bloc" Peter Eglund, secretari permanent d'aquesta institució, que atorga anualment el Nobel de literatura.
Englund va ressaltar que la decisió de premiar Grass el 1999 va estar basada "en els seus mèrits literaris i només en aquests, alguna cosa que per cert es pot aplicar a tots els guanyadors".
L'autor d'obres com 'El timbal de llauna' i 'Pelant la ceba' va ser distingit llavors "per haver pintat la cara oblidat de la història en faules d'una alegria amb tints negres", segons la decisió de l'Acadèmia.
El diari alemany 'Süddeutsche Zeitung' i mitjans internacionals van difondre el dimecres passat el poema 'Was gesagt werden muss' ('El que s'ha de dir'), en què Grass afirmava que el programa atòmic d'Israel és un perill per a la "fràgil pau mundial "i apuntava que un atac contra l'Iran podria portar a l'anihilament de la seva població. L'escriptor va trencar així un tabú en la tradicional cautela d'Alemanya que, per raons de responsabilitat històrica, evita qualsevol crítica a Israel.

Grass, 'persona non grata'
Després de la publicació del poema, el viceprimer ministre israelià, Eli Yishai, va declarar a Grass 'persona no grata' al seu país i va recolzar la seva decisió amb l'argument que l'escriptor "havia vestit" uniforme de les SS.
Des Israel va arribar a demanar, així mateix, que se li retirés el Nobel de literatura per presumpte antisemitisme. Grass, de 84 anys, va reconèixer el 2005 haver estat, als 17 anys i durant uns nou mesos, servint en les Waffen-SS, una confessió tardana que en aquell moment va suposar un gran enrenou.

Més continguts de