Publicitat
Publicitat

Assaig

Rüdiger Safranski: "La filosofia obre la finestra a una realitat més profunda"

Poc després de publicar un assaig sobre l'amistat entre Goethe i Schiller, Rüdiger Safranski ha anat a la fira del llibre de Guadalajara per reflexionar sobre el paper de la filosofia a Europa, preocupada per remuntar l'economia des del 2008

El filòsof alemany Rüdiger Safranski sap que la crisi financera que afecta bona part del món, i en especial Europa, té a veure amb gairebé tot el que succeeix des d'un punt de vista econòmic, però la filosofia "ens recorda que la vida és més que l'economia financera".

"La filosofia obre la finestra a una realitat més profunda que l'econòmica", ha dit Safranski a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara, que aquest any té Alemanya com a país convidat d'honor. Expert en Schopenhauer, Heidegger i Nietzsche, Safranski se sent molt a gust a Mèxic, un país que ja coneixia i on cada vegada que hi va comprova l'interès que susciten els filòsofs sobre els quals ell ha treballat, tot i que són "personatges més aviat ombrívols, foscos" i que condueixen a "un cert abisme". Safranski acaba de publicar Goethe y Schiller. Historia de una amistad, que forma part d'una trilogia amb la qual tracta d'"il·luminar el que és la cultura alemanya". Amb aquests dos personatges, ha afirmat avui, "un pot arribar al cor de la cultura alemanya", perquè són "dos puntals" del que el 1800 es deia romanticisme o idealisme.

Safranski, de 66 anys, té "la impressió" que a Mèxic i, en general, a l'Amèrica Llatina, "hi ha una comprensió molt profunda del romanticisme alemany, i així ho creu no només perquè els llibres "tinguin èxit", sinó perquè també en van tenir a Alemanya tots els del "boom" llatinoamericà.

El paper de Peter Sloterdijk
Sloterdijk és, precisament, el filòsof alemany actual que, en opinió de Safranski, "és més estimulant i productiu". És el seu amic, però si no ho fos, diria el mateix d'aquest home que "ha despertat un nou to en la filosofia". La repercussió de les obres de Sloterdijk "és important", segons Safranski, perquè "la filosofia ha de ser conreada a la universitat, però també ha de traspassar aquesta frontera". És per això que la filosofia "reflexiona sobre les coses més importants de la vida": la mort, l'amistat, l'amor o la finitud. "No només ha de ser conreada com a disciplina acadèmica", va assenyalar Safranski.

Davant del predomini de l'economia i de la ciència en el món actual, la filosofia "obre finestres" i serveix per "sortir de contextos ideològics estrets".

Més continguts de