La CUP es beneficia de la feina “de formigueta”

L’esquerra independentista serà la clau per governar en diversos municipis

“Bufem nous vents i anem a guanyar”. Així va acabar un emocionat David Fernàndez la seva valoració dels millors resultats electorals de la història de la formació de l’esquerra independentista, que gairebé ha quadruplicat els seus regidors, en passar de 101 a 372 edils. Amb aquesta onada, la CUP veu avalada “l’ètica de formiguetes” i de “picar pedra” que ja fa temps que treballa als municipis, però també la tasca discreta i resolutiva dels tres diputats al Parlament. El nombre de candidatures presentades (de 72 el 2011 a 163 aquest any) ja augurava que el creixement en nombre de vots i de regidors seria espectacular, però ahir a la nit es confessaven “desbordats”. I amb raó: han obtingut representació a les 31 capitals de comarca en què es presentaven, han assolit majories absolutes on ara governaven -Celrà, Viladamat i Navàs-, han guanyat a Capellades o Berga i són segona força a Reus, Badalona, Sant Cugat i Cardedeu.

Però aquests resultats dels cupaires els enfronten a un repte important: com gestionar “la revolució interna” que els converteix de força minoritària a ser la clau per tancar acords i, en alguns casos, governar. “Haurem de canviar les maneres de fer”, admetia ahir Fernàndez. Ara bé, el diputat va prometre que en cap cas canviarà l’essència municipalista i assembleària de la CUP. “Creixem en horitzontal”, va dir, i va afegir: “Ara serem més i per tant ho farem millor”. Com? Ahir ja avisaven que per fer pactes de govern no renunciaran ni a l’eix social ni al nacional, i que delegaran les decisions en les assemblees locals.

De fet, aquesta va ser la resposta que van donar quan els periodistes van preguntar sobre la victòria d’Ada Colau a Barcelona i si li donarien suport. La candidata de la CUP a la ciutat, María José Lecha, va avisar que la CUP no vol ser “la crossa per fer alcaldessa ningú” i que serà l’assemblea de Barcelona qui decidirà si li dóna suport o no.

Tot i els bons resultats, la CUP no va viure una nit d’eufòria. Els seus simpatitzants no van acudir a la seu nacional del carrer Casp, sinó que van aplegar-se al casal independentista La Cruïlla. Lecha va qualificar l’entrada de la CUP a Barcelona amb tres regidors d’“oportunitat històrica per a la unitat popular”. L’acompanyaran Maria Rovira i Josep Garganté. La CUP ja havia anunciat que interpretava les municipals com la primera volta del 27-S, de manera que des d’una òptica nacional, per a ells el procés segueix “més viu i dinàmic que mai” i confirmen que l’independentisme “gira a l’esquerra”. Fernàndez va afirmar: “No hi ha més qüestió nacional que la social”.

Tot i que els comicis del 2011 ja van suposar un gran pas endavant per a la formació, que va multiplicar per cinc els resultats del 2007, aquest 24-M ha sigut un cop sobre la taula. Ara caldrà veure com l’esquerra alternativa passa a ser un partit amb la clau per governar.

El + vist

El + comentat