PROCÉS SOBIRANISTA EL CALENDARI
Efímers 13/01/2015

Mas esperava més d’ERC i s’inclina per eleccions a la tardor

El president exigeix la llista unitària per convocar al març i mira de temperar els ànims amb Duran

O. March / R. Mateos / R. Tugas
6 min
REUNIÓ INTENSA
 Mas va presidir la trobada de la direcció de CDC. Més de vint persones van voler dir la seva sobre el procés que viu el país.

BarcelonaEls últims moviments d’ERC per propiciar la convocatòria immediata d’eleccions no han sigut suficients perquè Artur Mas s’hagi decidit a fer el pas. El president de la Generalitat observa el vistiplau -amb recança- dels republicans a no incloure perfils independents a la seva candidatura -i a acceptar, per tant, que la llista del president aglutini el gruix de noms de la societat civil- no com un gest de bona voluntat sinó com una maniobra per evitar aparèixer com l’obstacle per arribar a un acord. Tant en la reunió d’ahir al matí de la direcció de CDC com en una cita posterior amb quadres del partit a Barcelona, Mas va condicionar l’avançament dels comicis al març al fet que pugui configurar-se una llista unitària sense sigles com la que va proposar a la seva conferència del 25 de novembre.

A porta tancada, en aquestes dues trobades amb quadres dirigents de Convergència, segons les diverses fonts nacionalistes consultades per l’ARA, Mas va deixar clar que el seu compromís consistia a avançar eleccions ja al març -abans de les municipals del 24 de maig- si ERC assumia la llista unitària. Un cop rebutjada aquesta proposta per Oriol Junqueras, Mas ja no se sent lligat a convocar tan aviat i s’inclina per esperar fins després de l’estiu.

La decisió definitiva la prendrà “aquesta setmana, sí o sí”, va assenyalar el president als quadres del partit, a qui va fer evident el seu “disgust” -segons les fonts consultades- amb els republicans. Divendres es va fer evident el trencament entre Mas i Junqueras, amb creuament de retrets públics després de setmanes de tenses negociacions, i al comitè executiu de CDC es van poder sentir “dures crítiques” al paper jugat per ERC. Els republicans, en canvi, han avalat -no sense incomoditat, admeten diversos dirigents- la proposta de les entitats civils de dues llistes: una del president, amb amplis suports civils, i una altra exclusivament d’ERC. Si s’opta per aquesta alternativa, però, Mas ja no se sent abocat a convocar per al mes de març.

Reunió de la plana major de CiU

El president es va reunir al migdia amb la plana major de CiU, en sortir de la trobada amb la direcció de Convergència. Al Palau de la Generalitat hi estaven convocats Josep Rull, coordinador general de CDC; Lluís Corominas, secretari general adjunt de CiU i encarregat de preparar les municipals; Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura i president del consell nacional d’Unió; Ramon Espadaler, secretari general dels democristians i de CiU, i Josep Antoni Duran i Lleida, líder d’Unió. Mas i Duran tenien previst veure’s diumenge, però el viatge de Mas a París per sumar-se a la manifestació per l’atemptat a Charlie Hebdo va obligar a ajornar-ho un dia.

Què es va tractar en aquesta reunió? En primer lloc, segons les fonts consultades, “l’estat del procés”. “Mas va posar damunt la taula les opcions que hi ha i va indicar que està tot obert”, indiquen aquestes fonts. En segon lloc, es va parlar de les municipals, a les quals CiU té previst presentar més de 900 candidatures. “Només estem tenint problemes en una desena de municipis”, asseguren des de la maquinària electoral de la federació. Fonts democristianes afirmen que un dels factors decisius a favor d’ajornar les eleccions fins després de l’estiu seria evitar “propiciar” ja ara un xoc amb Unió per les plebiscitàries. “Mas té clar que vol anar amb la marca tradicional de CiU a les municipals”, diuen a la cúpula d’Unió.

En tot cas, als comicis “excepcionals” que té Mas al cap les sigles de CDC “desapareixeran”, segons assenyalen els dirigents del partit consultats. “Som els que estem disposats a fer un sacrifici més gran”, indiquen des de la cúpula del partit. Tant és així que la plataforma que donaria suport al president no tindria “vincle legal” amb CDC, segons va afirmar ahir la portaveu nacionalista, Mercè Conesa, després de la reunió de direcció. Una reunió en què, segons diverses fonts consultades, hi va haver “més de vint intervencions”, algunes molt crítiques amb ERC. Va ser la discussió més intensa, admeten, des que aquesta direcció va assumir les regnes del partit, al congrés del 2012.

Hi ha cert “malestar” -no explicitat davant de Mas- en cercles convergents pel fet que el president estigui conduint les converses “al marge del partit”. I el fet que la seva llista prescindeixi de bona part dels actius del partit genera “inquietud” pel futur de la majoria d’integrants del seu grup parlamentari.

Aval incòmode d’ERC

Fonts de la cúpula republicana expliquen que, davant la dificultat per acostar posicions entre Mas i Junqueras que s’havia constatat després de setmanes de negociacions, el partit ha optat per no oferir cap excusa perquè no es convoquin eleccions. La renúncia a incloure independents a la seva llista dol a les files d’ERC. Junqueras havia fixat com a element característic de les seves candidatures una notable presència d’aquests perfils -Alfred Bosch va ser cap de llista a les estatals, i ho serà a les municipals a Barcelona, i Josep-Maria Terricabras ho va ser a les europees-, però davant la filtració de la carta de Mas al líder d’ERC, en què es detallaven les tres fórmules per fer eleccions, acceptar-ne una -la suggerida per les entitats civils- era la via per forçar l’avançament electoral.

De fet, asseguren que feia dies que esperaven rebre alguna proposta per escrit alternativa a la candidatura única. Per tant, quan la cúpula d’ERC la va rebre, es va reunir a la seu nacional i va decidir cedir en aquest punt, tot i que la resposta inicial de Junqueras havia sigut una negativa a acceptar aquestes condicions. Un dels elements que van propiciar un canvi de postura, expliquen, va ser que el president plantegés en obert per primer cop ajornar els comicis fins a la tardor, un extrem que els republicans rebutgen de ple, ja que consideren que suposaria espanyolitzar la campanya davant la proximitat d’unes eleccions estatals amb un Podem en auge. Fonts pròximes a Junqueras expliquen que la idea inicial de Mas de fer llistes separades però monopolitzant ell els independents ja es va fer amb l’horitzó d’eleccions a la tardor.

L’objectiu d’ERC era acceptar la fórmula apadrinada per Mas i, a canvi, avançar el calendari al març, com també demanen l’ANC i Òmnium. Si el president no ho acceptava, segons els seus càlculs, quedaria clar qui és que en realitat no vol les eleccions ja. Les municipals són un camp de batalla on els republicans ja fa temps que treballen per fustigar CiU si no s’han celebrat encara les plebiscitàries. “Seran la guerra”, admet un dirigent d’ERC, en cas de desacord amb la data.

Les intencions de Mas

ERC dubta que Mas tingui intenció d’avançar els comicis perquè faria trontollar les relacions amb Unió abans de les municipals. D’acord amb aquesta lectura, quan Mas va avalar la fórmula de les dues llistes proposada per Josep Maria Vila d’Abadal -amb l’aquiescència de Carme Forcadell i Muriel Casals- ho hauria fet preveient que ERC no se la podria fer seva i quedaria retratada com a enemiga de la unitat, sospiten fonts republicanes. L’aval dels de Junqueras a una de les propostes que el president va plasmar per escrit serà un dels arguments que brandaran aquests dies els republicans, que se senten forts després d’aquest gir i que ja busquen noves fórmules per insistir que no poden fer més per facilitar l’acord.

De fet, quan van fer el pas d’acceptar una de les fórmules de Mas, la cúpula d’ERC ja temia que no n’hi hagués prou per forçar les eleccions i, per això, insistiran els pròxims dies que els republicans ja s’han mogut fins on se’ls demanava. El fet de presentar l’acord com a imminent, per tant, formava part de l’estratègia per aparèixer com els que més el desitjaven, tot i que no el veien tan pròxim com pretenien fer-ho veure a finals de la setmana passada.

Junqueras destacava ahir en un tuit el seu últim gest: “Insistim. ERC accepta fil per randa la proposta d’acord de les entitats, que vam rebre escrita del mateix Mas. Som-hi!” Mentrestant, el diputat de la CUP Quim Arrufat acusava Mas de fer servir la convocatòria electoral com un “xantatge” per reforçar el seu partit. A CDC cala l’opinió que fer eleccions ara en aquest clima enrarit no seria el més recomanable. La decisió final l’explicarà Mas aquesta setmana després d’una negociació que ha desgastat els actors del procés.

stats