S’esvaeix l’esperança per a la república nepalesa

Pocs dies després del primer terratrèmol, el Nepal ha sigut sacsejat per un nou sisme de gran virulència de 7,3 graus que ha tornat a causar, segons sembla, un elevat nombre de víctimes mortals i enormes destrosses materials. Aquest cop l’epicentre s’ha situat al nord-est del país, a 76 quilòmetres de Kàtmandu, al bell mig de la serralada de l’Himàlaia i prop de la muntanya més alta del món, l’Everest, el Chomolangma dels tibetans i el Sagarmatha dels nepalesos.

El terratrèmol del 25 d’abril va provocar un moviment tectònic brutal per sota la regió de l’Himàlaia que afecta el Nepal i el Tibet. Per fer-nos una idea de l’efecte sobre la superfície de la Terra, els satèl·lits de la NASA han detectat que el moviment sísmic va fer pujar Kàtmandu 1,6 metres d’altitud i va fer baixar l’Everest gairebé 2,5 centímetres.

El terratrèmol d’ahir ha afectat especialment els districtes de Sindhupalchok i Dolakha, habitats sobretot pels thangmis i els newars, dos grups ètnics de la família tibeto-birmana, amb una forta identitat cultural i lingüística. De fet, els thangmis reclamen des de fa anys que la nova Constitució nepalesa reculli la creació d’una província autònoma per als seus territoris.

En aquesta ocasió el sisme també s’ha deixat sentir amb força a la població de Namche Bazar, habitada per xerpes d’origen tibetà. Per la proximitat amb la frontera podem suposar que la part tibetana també deu haver quedat molt afectada, però aquí un cop més la censura xinesa bloqueja la informació.

Davant la dimensió de la catàstrofe, queda per veure les inevitables conseqüències polítiques que tindrà sobre aquesta república de l’Himàlaia. El feble estat nepalès es veu desbordat per la magnitud de la tragèdia. Ja queda molt lluny la il·lusió generada per la caiguda de la monarquia, fa set anys, quan les urnes van portar de manera efímera el Partit Comunista maoista al poder.

L’actual primer ministre de l’històric Congrés Nacional, Sushil Koirala, ancià i afectat per un greu càncer, governa gràcies als vots del Partit Comunista (marxista-leninista), que per la seva banda és un enemic acèrrim dels maoistes. Amb un escenari polític de divisió i sectarisme exacerbats, el terratrèmol afegeix gran incertesa a la viabilitat del Nepal com a estat, amb un projecte de Constitució que segueix encallat des de fa anys.

Perill d’esfondrament

El cert és que als carrers de Kàtmandu es viu una situació dramàtica: el 75% dels edificis de la ciutat necessiten reparacions urgents, i si no es duen a terme molts es podrien esfondrar en els pròxims mesos. Aquesta tasca ingent és una missió impossible per a un estat sense recursos. Es calcula que les pèrdues provocades tan sols pel primer terratrèmol equivalen a tot el pressupost general de l’estat nepalès per al 2015. I a tot això cal afegir-hi l’habitual “insolidaritat internacional”, ja que dels 415 milions de dòlars que les Nacions Unides van reclamar per a ajut urgent humanitari fins ara només n’han arribat 22 milions. De moment els nepalesos preguen perquè la terra deixi de tremolar.

Més continguts de