23-J

Qui ha guanyat a...? Els altres titulars de la nit electoral

Repassem els resultats més destacats al marge de la victòria insuficient del PP

3 min
Un ciutadà dipositant el seu vot al col·legi electoral de l'escols Grèvol, a Barcelona

BarcelonaLa nit electoral va tenyir ahir el mapa estatal de blau però va deixar destacades excepcions, com Catalunya, que van sumar per a la resistència socialista a l’Estat. A més, van aparèixer diferències en municipis i comunitats respecte als resultats del maig. Repassem alguns titulars del 23-J més enllà de la victòria insuficient del PP.

Catalunya

El PSC guanya a les quatre demarcacions, on creix el PP

El PSC veu reforçat el seu lideratge a Catalunya com a primera força a les generals. El 2019 va guanyar només a Barcelona i ahir es va imposar, amb 19 diputats, a les quatre demarcacions, arrabassant a ERC la primera posició a Tarragona, Lleida i Girona. La gran novetat va ser l’auge del PP, que va passar a la tercera posició, amb 5 diputats a Barcelona (3 més) i recuperant el de Tarragona. L’independentisme, amb ERC i Junts empatats a 7 representants i la CUP fora del Congrés, perd vuit diputats, i es queda amb 14 parlamentaris. Sumar es manté en els 7 de Podem però escala de la tercera posició a la segona.

Barcelona

Sarrià-Sant Gervasi, l’excepció blava en una ciutat socialista

La victòria del PSC a Catalunya va tenir ahir la seva translació a Barcelona, on els socialistes van aconseguir el primer lloc en tots els districtes tret d’un, Sarrià-Sant Gervasi, on va guanyar el PP. Fa quatre anys, els de Salvador Illa només van guanyar en tres dels deu districtes (Ciutat Vella, Horta-Guinardó i Nou Barris), i a les municipals del maig, en quatre.

Badalona i Ripoll

Les victòries d’Albiol i Orriols el 28-M no impulsen PP i Vox

Dos dels titulars de les municipals van ser la majoria absoluta de Xavier García Albiol (PP) a Badalona i la victòria dels ultres d’Aliança Catalana a Ripoll. Dos mesos després, però, les dues ciutats han seguit la tendència de Catalunya, amb victòria del PSC. Els badalonins, que a les últimes generals ja havien donat la victòria als socialistes, van situar els populars en segona posició, mentre que a Ripoll –on el 2019 va guanyar Junts–, l’extrema dreta de Vox ha quedat sisena amb 276 vots.

Extrema dreta

Vox retrocedeix a Espanya però es manté a Catalunya

El vot útil de la dreta a favor del PP ha provocat una reculada de Vox al conjunt de l’Estat. Els de Santiago Abascal van donar la sorpresa el 2019 a Múrcia, on es van imposar per la mínima, però els resultats d’ahir no els donen la victòria en cap demarcació. Els ultres mantenen la tercera posició a l’Estat però amb 19 diputats menys (33), insuficients per a la majoria amb els populars, i perden més de 800.000 vots a Espanya. A Catalunya, per contra, van repetir resultats i mantenen els dos representants. També van aconseguir una victòria inèdita a Sant Jaume de Frontanyà.

Madrid

El PSOE resisteix després de les victòries d’Ayuso i Almeida

Les victòries aclaparadores d’Isabel Díaz Ayuso i José Luis Martínez-Almeida el 28-M es van traduir ahir en una nova victòria del PP a la Comunitat de Madrid. Els de Feijóo, que el 2019 s’hi havien imposat per la mínima, van aconseguir el primer lloc amb 15 diputats (5 més), i els socialistes només en van pujar un (11).

País Valencià i Balears

L’onada blava del 28-M queda reforçada a les generals

L’onada conservadora que va donar els governs valencià i balear al PP després de les autonòmiques del maig també ha tingut la seva rèplica a les generals. Feijóo va aconseguir al País Valencià 13 representants (cinc més que el 2019) i va desplaçar el PSPV (11, un més) del primer lloc. A les Balears també va guanyar el PP en vots, tot i que amb un empat a 3 diputats amb el PSIB. Tots dos partits van sumar un representant.

Euskadi i Navarra

Victòria del PSE, mentre EH Bildu s’acosta al PNB

Com a Catalunya, els socialistes van guanyar a Euskadi per primer cop des del 2008. El PSE va fer el sorpasso en vots al PNB, que perd un diputat, però tots dos empaten a 5 representants, com EH Bildu (+1). L’esquerra abertzale, que es manté com a tercera força (i manté el diputat a Navarra), retalla distàncies amb el PNB respecte a fa quatre anys i iguala els 270.000 vots dels jeltzales. El creixement del PP a Euskadi va ser de només un diputat respecte al 2019, fins als dos. A Navarra, on també van guanyar els socialistes, els populars van perdre ahir un dels dos que havien guanyat amb la coalició Navarra Suma.

stats