Efímers 15/04/2015

Els professionals denuncien que es fa llei d’una excepció

Lara Bonilla
2 min
Només entre 400 i 500 dones menors d’edat  a l’Estat avorten sense consentiment patern.

BarcelonaAixí com el primer avantprojecte de la llei de l’avortament no responia a la realitat -la gran majoria de dones avorten per decisió pròpia sense haver-ho de justificar amb circumstàncies addicionals, i a més les lleis progressistes no han suposat més avortaments-, la reforma de la llei que es debatia ahir al Congrés tampoc és fruit de cap demanda social. El principal canvi que s’introdueix és que les noies de 16 i 17 anys no podran interrompre l’embaràs sense el consentiment patern. Però les xifres demostren que les que ho fan són molt poques, ja que gairebé el 90% de les menors van informar els seus tutors i van interrompre la gestació acompanyades per ells. “El projecte del Partit Popular fa de l’excepció la norma”, diuen des de l’Associació de Clíniques d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs (ACAI). Segons estudis d’aquesta entitat, el percentatge de dones de 16 i 17 anys que van avortar l’any passat a l’Estat és el 3,60% del total, i d’aquestes només un 12,4% no van informar els seus pares -entre 400 i 500 menors, un 0,44% del total d’avortaments- . Segons els professionals de planificació familiar, la nova llei deixa sense protecció aquestes menors, que en molts casos provenen d’entorns desestructurats. “Són joves que han acreditat extensament situacions de desestructuració familiar, abusos sexuals, violacions... La legislació també ha de protegir les persones més vulnerables”, assegurava recentment a l’ARA Sílvia Aldavert, de l’Associació de Planificació familiar de Catalunya i les Balears.

La majoria de menors van als centres acompanyades de les mares. “Si tens un problema, a qui primer vas a buscar és a la família”, explica Aldavert. Però denuncia que amb la nova llei, les 500 menors que no poden comunicar-ho quedaran desemparades. Segons l’ACAI, principalmentels casos en què no es comunica són situacions de desemparament familiar, quan els progenitors són a la presó, quan hi ha risc de patir maltractes, quan es tracta de dones emancipades que resideixen al país sense els seus pares, quan hi ha malalties invalidants dels progenitors, o pares obertament contraris a l’avortament. “El que queda clar és que no s’està escoltant els professionals que treballem en això”, denunciava Aldavert.

A Catalunya la mitjana d’edat de les dones que se sotmeten a un avortament és de 28,7 anys. Les dones d’entre 15 i 19 anys representen l’11,6% del total d’avortaments. En una entrevista a l’ARA el conseller de Salut, Boi Ruiz, reconeixia que tot i que ell no exigiria el consentiment patern a les menors, sí que cal que estiguin acompanyades d’algú pròxim: “El més important és l’acompanyament i no l’autorització. No demanaria el consens patern però no s’hauria de fer en solitari”.

stats