SILVINACTION
Terres de Lleida 01/09/2021

Assaborint els últims espeternecs de l’estiu

Dansa, música, poesia i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
2 min

La cultura que s'arrela

El coreògraf Andrés Corchero afirmava que “la dansa no és tan sols moviment; també és filosofia, poesia, narrativa...” I és que l’art de dansar, en el seu sentit més ampli, abraça diverses branques artístiques. El 2020 va germinar el Festival Llavors - Cultura en Creixement amb l’anhel de generar un “espai per a projectes escènics multidisciplinaris emergents” posant en relleu les arts del moviment i la música. El 2021 s’arrela al territori en una nova edició que tindrà lloc al monestir de les Franqueses de Balaguer el 3 i 4 de setembre.

Enguany, fruit de la comunió entre el Llavors i FiraTàrrega, “es podrà veure la preestrena d’espectacles” que dies més tard participaran en la gran cita del teatre de carrer de finals d’estiu. La companyia lleidatana Les Cícliques presentarà la peça Tabula i Kernel Dance Theatre l’espectacle Long. A més, la programació inclou concerts, circ, recitals i visites guiades, entre d’altres, en un entorn natural i patrimonial de proximitat.

Un cel nocturn de sons

La serra del Montsec és un indret privilegiat des d’on es pot aixecar la mirada a l’univers i deixar-la vagar lliurement. El seu extraordinari cel nocturn permet l’observació astronòmica a ull nu i el gaudi d’un dels millors espectacles amb què el cosmos ens obsequia: el del firmament estrellat. Un regal a l’abast de la mà que el Parc Astronòmic del Montsec (PAM) arrodoneix amb el Centre d’Observació de l’Univers, “un gran multiespai lúdic que connecta públic i coneixement científic” i que promou l’astroturisme.

Des del 2010 aquest present s’intensifica encara més amb el cicle Música sota les estrelles, que el 18 de setembre arribarà a la seva 11a edició. El cicle marida concerts d’artistes emergents catalans al planetari digital 3D, l’Ull del Montsec, amb una visita al Parc de Telescopis. Fins al desembre els sons de Maria Jaume, Joan Masdéu, Frayssinet-González Gipsy Swing i Meritxell Neddermann oferiran una doble sessió musical sota l’esguard dels estels.

Lleida viu la poesia

Hi ha persones que sostenen que la poesia no es pot explicar sinó que es viu. La 6a edició del cicle de recitals poètics Vespres en vers, organitzada per la Paeria de Lleida, acostarà l’obra de quatre poetes lleidatans a la ciutadania. A més, convida el públic a alenar la riquesa dels versos i a conrear-ne el gust. Excepcionalment, la sala 2 del Teatre de l’Escorxador acollirà la iniciativa en substitució del Cafè del Teatre. Abans de cadascun dels quatre recitals programats, que es duran a terme un cop al mes, es projectarà “un clip audiovisual sobre cada poeta a tall de presentació”. El 8 de setembre Francesc Pané inaugurarà el cicle amb Com un niu entre les branques. Pere Pena prendrà el relleu el 6 d’octubre amb Blanc alicorn a la forest. El primer dimecres de novembre Francesc Gelonch delectarà el públic amb A París tothom també se n’haurà anat a París. L’encarregada de posar el punt final serà Montse Gort amb Punts de fuga l’1 de desembre.

stats