Terres de Lleida 27/11/2017

La Diputació de Lleida presenta el seu projecte de pressupostos per al 2018

Segons Reñé, és "el més ben dotat dels darrers deu anys"

Ara
2 min
El president de la Diputació, Joan Reñé, durant la presentació dels pressupostos aquest dilluns

LleidaEl president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presentat avui el projecte de pressupostos per a l'any 2018. La proposta, elaborada per l'equip de govern del PDECat, preveu un pressupost de 129,3 milions d'euros, un 5,17% més que el d'aquest 2017. La partida més gran d'aquest pressupost (el 40%) és la destinada als ens locals.

En l'àmbit de la salut pública, el pressupost preveu destinar 17,7 milions d'euros en equipaments, programes de salut, consultoris mèdics i d'altres actuacions als hospitals lleidatans.

L'aportació en l'àmbit social serà de 7,7 milions d'euros en programes propis i amb col·laboració amb els ajuntaments i consells comarcals.

Pel que fa a carreteres, l'equip de govern proposa destinar una partida de 2,5 milions d'euros, uns 500.000 euros més que enguany. La voluntat, però, és sumar a aquest àmbit el romanent de tresoreria que s'obtingui un cop es liquidin els comptes del 2017, fet que permetrà que les actuacions en carreteres l'any vinent superin els 10 milions d'euros, segons Joan Reñé.

A noves tecnologies la previsió és destinar-hi 4,9 milions d'euros per tal de seguir implementant l'administració electrònica tant a la mateixa Diputació i als seus organismes autònoms com als ajuntaments lleidatans.

A més, el projecte de pressupost preveu destinar 3,8 milions d'euros a llars d'infants i als serveis de menjadors i transport escolar; al Pla d'arrendaments i subministraments locals, 1,8 milions; al Pla de cinançament d'inversions per a la millora de la gestió de l'aigua d'ús públic, 1,8 milions d'euros; al Pla d'ajuts a manteniment de camins, 1,4 milions; als convenis d'assistència financera i de servei de SAT amb els consells comarcals, 2,2 milions, així com la previsió d'un nou Pla PUOSC en conveni amb la Generalitat de Catalunya, 1 milió d'euros més, entre altres.

D'altra banda, també es preveu incrementar en un 14% l'aportació als organismes autònoms de la Diputació de Lleida perquè puguin disposar de més recursos per al seu funcionament i oferir més serveis. Així, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) rebrà 6,8 milions d'euros; l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals (OAGRTL), 6,3 milions d'euros; Promoció Econòmica, 2,3 milions, mentre que al Patronat de Turisme es destinaran 4,4 milions d'euros.

Segons la proposta de l'equip de govern, la voluntat és mantenir el nivell d'endeutament de la Diputació de Lleida i tancar el 2018 amb una ràtio de deute sobre els recursos ordinaris liquidables de prop del 53%. Reñé ha destacat que amb el Pla d'amortització del deute posat en marxa el 2011 s'ha aconseguit reduir en aquests anys a la meitat el deute de la institució, tot i les operacions de crèdit i de tresoreria que s'han dut a terme per tal de poder implementar actuacions com ara el Pla de suport al món local 2017-2018.

Aquest projecte de pressupostos es debatrà en el ple la Diputació de Lleida que se celebrarà aquest dijous. En aquest sentit, i després de les converses mantingudes amb la resta de grups, Joan Reñé s'ha mostrat convençut que els comptes "tiraran endavant tal com estan plantejats".

stats