SILVINACTION
Terres de Lleida 29/06/2022

Un estiu impregnat de propostes artístiques

Arts escèniques, dansa, música i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
2 min

Brots artístics al Pirineu

Quan el sòl està assedegat, absorbeix com una esponja el plugim fi i constant que va amarant-lo. Amb la terra mullada i assaonada és quan la vida brolla i batega. El Consell Cultural de les Valls d’Àneu malda perquè el Festival Dansàneu “fertilitzi, vertebri, dinamitzi i vivifiqui l’ecosistema cultural del país des de la perifèria rural” des dels seus inicis. La 31a edició del Dansàneu, que tindrà lloc en alguns municipis aneuencs del 24 al 31 de juliol, presenta un projecte transversal que es fonamenta “en l’excel·lència i que defuig la massificació a favor d’una experiència artística de qualitat.” El programa, que enguany posa en relleu les residències artístiques, inclou una trentena de propostes diferents, les quals giren al voltant de la dansa, la música i el patrimoni. El ballarí anglès Julyen Hamilton i la cantant Marina Rossell són dos dels artistes de renom que lliuraran brots artístics al Pirineu.

Sadollant públics

La demarcació de Lleida és bressol de nombrosos festivals artístics d’estils variats i per a tota mena de públic. Des de propostes de caràcter comercial fins a aquelles més de sotabosc amb una programació d’alt nivell, organitzades amb carinyo i amb un gran equip humà al darrere. El Festival Fart, a Isona, és un dels que embasten lligams per “apropar el món de les arts escèniques” al Pallars Jussà i “esdevenir un referent dins del panorama cultural del Pirineu.” En aquesta segona edició, que se celebrarà del 22 al 24 de juliol en diversos espais de la vila, s’han programat una dotzena d’espectacles gratuïts, variats i de qualitat de disciplines com la dansa, el teatre d’ombres i el clown. L’actor Pep Cruz serà l’encarregat d’aixecar el teló del Fart per la porta gran. El muntatge BioLentes. Cronograma incomplet de les violències serà una altra de les peces que sadollaran d’arts escèniques el públic assistent.

La cultura que fa xup-xup

Quan es cuina amb la calma del foc lent, es frueix del xup-xup de les cassoles mentre s’ensumen les aromes que s’hi desprenen. El Festival La Mare condimenta amb brins d’arts en viu i polsims de música i natura mentre cou, a poc a poc, la seva tercera edició, que serà degustada el 30 de juliol al Parc de la Mare de la Font de Solsona. El projecte d’arrel va germinar per promoure “la vida cultural al Solsonès posant l’accent en la cultura local i als entorns naturals” i per “travessar, de nou, amb emoció i talent la pell i l’ànima”. Enguany combina propostes artístiques heterogènies locals, nacionals i internacionals. La música d’autor de Tarta Relena i Xarim Aresté, entre d’altres, el circ contemporani de la Cia Rauxa, la dansa, l’stand-up comedy, la il·lustració i l’escultura i la gastronomia de proximitat seran els ingredients principals d’una jornada per ser assaborida a plaer.

stats