Terres de Lleida 24/03/2021

Lleida obre camí amb la recollida porta a porta

2 min

Lleida ha ampliat a sectors dels barris de Pardinyes i de Balàfia la recollida de residus porta a porta que des del 2018 ja es feia a les primeres zones de la ciutat on es va implantar: Ciutat Jardí, Vila Montcada i una part de Camp d’Esports.

Ara per ara, 5.100 llars de la ciutat, que impliquen 10.572 persones, ja apliquen un model que aspira a reciclar, com a mínim, el 70% dels residus que es generen.

Lleida és, després de Barcelona, la ciutat catalana més gran que ha començat a desplegar aquest model. Per aquest motiu, el sistema lleidatà s’ha presentat recentment com a iniciativa referent en un taller organitzat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, juntament amb l’experiència de la capital catalana, Pamplona i les localitats italianes de Parma i Brescia.

El tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Lleida, Sergi Talamonte, ha reiterat la voluntat del govern de la Paeria d’incorporar el servei de recollida selectiva porta a porta a tota la ciutat en el mínim temps possible: “Es tracta d’un projecte molt ambiciós, però hem d’anar cap aquí. És una voluntat ferma del govern de la Paeria, però també ens hi obliguen les directrius europees”.

L’objectiu és aconseguir reciclar, com a mínim, el 70% dels residus a les zones on s’implanti el porta a porta.

Tant a Pardinyes com a Balàfia s’ha posat en marxa un sistema de recollida mixt. Per un costat, es fa el porta a porta per al paper i cartró, envasos lleugers i la resta, mentre que la matèria orgànica es manté als contenidors de la via pública, amb un nou sistema electrònic de control d’accés. El vidre continuarà amb el contenidor actual.

Els residus s’han de treure sempre entre les 20 i les 22 hores. Els contenidors de matèria orgànica i vidre que hi ha al carrer es poden utilitzar cada dia de la setmana. La resta es recollirà els dijous. Els envasos, els dijous i els diumenges. El paper i cartró, els diumenges. Pel que fa als comerços, també podran treure el cartró els divendres al vespre.

L’Ajuntament de Lleida ha desplegat una àmplia campanya informativa amb l’objectiu de facilitar el seguiment del nou sistema, que inclou una aplicació i també educadors i educadores sobre el terreny.

stats