Terres de Lleida 17/12/2019

Menús per nodrir i disfrutar

Art, història, teatre, música, gastronomia i cultura, molta cultura, en la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog (Silvinaction.cat) que porta el mateix nom

3 min
Menús per nodrir i disfrutar

Bruixeria al Museu

Entre els segles XV i XVII les dones amb una corroborada alfabetització, les que oferien pràctiques guaridores o les que personificaven “un desafiament a l’estructura de poder” s’allunyaven de l’ideal del comportament femení. Això va comportar que fossin acusades i perseguides per bruixeria.

El Museu de Lleida ens convida a aprofundir en els estereotips associats a les dones que van ser estigmatitzades com a bruixes en l’exposició itinerant Se’n parlave... i n’hi havie. La mostra fa parada en el seu recorregut museístic a la capital del Segrià fins al 2 de febrer.

La iniciativa neix fruit del treball d’investigació de l’historiador Pau Castell juntament amb altres antropòlegs i investigadors. L’exposició revela les conclusions d’una recerca que “presenta la bruixeria com un fenomen social i científic a Ponent i al Pirineu”.

El Museu de Lleida ha preparat tot un seguit d’activitats per a totes les edats al voltant de l’exposició, com debats, projeccions o dues nits gastronòmiques amb tocs de bruixeria.

El desembarcament de Ponent

És inqüestionable que el panorama musical de Lleida viu un moment brillant i vigorós. Són nombroses les bandes que estan deixant una petjada ferma en els terrenys sonors ponentins. Aquesta circumstància és la que va promoure l’esbós d’un dibuix dels sons de casa nostra. Així es va engendrar el projecte Estrats (vol. 1), una degustació del divers assortiment musical lleidatà en format recopilatori amb 20 formacions. Estrats reivindica la cultura km 0 i evidencia la bona tasca musical que s’està fent a Ponent.

Estrats. Sons de Ponent desembarcarà a la capital de Catalunya el 23 de desembre. L’Antiga Fàbrica Estrella Damm serà testimoni de la seva presentació amb les actuacions de Thinkin Wild, Éphona i Valdivia en representació de la resta de formacions del recopilatori, que oferiran petits concerts acústics a tall de tast.

Estrats ens convida a alimentar i estimar l’escena de proximitat.

Un àpat afrodisíac

La cuina com a mètode de seducció ha sigut utilitzada des de temps remots. Tot i que alguns estudis recents no han trobat evidències científiques suficients sobre la veracitat dels efectes afrodisíacs d’alguns aliments com la xocolata o les espècies, en el transcurs de la història s’han fet servir arreu per mirar de desvetllar l’erotisme i el desig sexual.

La companyia Sons de Canyella pren el seu nom del cabàs d’ingredients que desperten la libido per cuinar un espectacle suggeridor a foc lent. Contes frescos ens ofereix un menú picant de contes, poemes, textos i fragments extrets de la “literatura eròtica de tots els temps”, magníficament interpretats per Clara Olmo i Marta Rosell i condimentats amb les notes del saxo i el contrabaix de Brauli Navarro i Marc Sánchez. Contes frescos, que va exhaurir totes les localitats en la seva última representació de finals de novembre, es podrà degustar i gaudir a La Saleta de Lleida el 28 de desembre.

Dionís en viu a L’Olivera

Disfrutar d’un bon vi és un dels plaers terrenals que més t’eleven al paradís. Company inseparable de tiberis, converses, celebracions i rituals, la beguda de Dionís és, com deia R.L. Stevenson, “poesia embotellada”.

Si hi afegim l’entusiasme per la música, la satisfacció es multiplica per dos. Tot just al començar l’any, els amants dels dos ingredients tindran l’oportunitat de maridar vins i sons en la 3a edició del cicle Vi en Viu, que acabarà l’octubre del 2020. Les portes del Celler L’Olivera s’obriran de bat a bat a la cultura a fi d’acostar el vi al públic en general.

El concert de Sergi Estella, que presentarà el seu primer disc, Ho superes i et fots, serà l’encarregat d’encetar el cicle el 4 de gener. Corrandes són corrandes i la seva proposta escènica i dinàmica de cançons de text i vers improvisats i música tradicional tancaran el cicle a l’octubre. Les entrades es podran adquirir en línia per 7 euros i inclouen una degustació de vins de L’Olivera.

stats