AGRICULTURA
Terres de Lleida 25/04/2018

Les òsmies, les reines de la pol·linització

Investigadors i productors confien que aquesta abella solucioni el problema de certs camps de fruiters

Abel Pujol
4 min
Les òsmies, les reines  de la pol·linització

Vilanova De SegriàEn ple procés de reconversió de l’agricultura convencional lleidatana cap a tècniques més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient, cada cop més a prop de l’horitzó d’una agricultura 100% ecològica, investigadors del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) i pagesos del Segrià sumen esforços per solucionar un problema cabdal per al procés de producció: la pol·linització de les flors dels arbres fruiters.

Fins ara s’han utilitzat productes químics amb l’objectiu d’atreure les abelles de la mel ( Apis mellifera ), quotidianament anomenades també borinots, en determinats camps de fruiters de la plana de Lleida per intentar suplir el dèficit en la pol·linització. De fet, ara s’està investigant per aconseguir que una abella autòctona, l’òsmia, pugui complir les funcions reproductores de les flors amb la mateixa eficiència que ho fan aquests productes sintètics, amb el valor afegit que no contaminen l’entorn. Les òsmies, anomenades convencionalment abelles primavera, són insectes solitaris que no piquen, de la família de les obreres, no fan ruscos ni colònies, sinó que construeixen els seu nius generalment en unes petites canyes que van preparant per al benestar de les seves cries fins que taponen les sortides amb fang. A més, només volen durant l’estació de la primavera, que coincideix amb el temps de pol·linització dels arbres fruiters, i estan repartides per tota la geografia catalana, excepte en certes zones fredes i d’alta muntanya.

Els avantatges d’aquests insectes en la pol·linització dels arbres fruiters són immensos, segons explica Jordi Bosch, doctor en biologia i investigador del CREAF, que en els últims vint anys ha anat experimentant sobre l’aplicació agrícola efectiva de les òsmies. “La primera característica d’aquest insecte és que se centra sempre en el pol·len dels fruiters, li agrada molt, i pràcticament no s’acosta a cap altra flor. A més, vola a temperatures més baixes que les abelles de la mel; així, en un temps canviant, on un dia baixen les temperatures i en el següent es dispara el termòmetre, clima típic d’aquesta època de l’any, l’òsmia pot ser molt més efectiva. Un altra característica, i potser la més important, és que l’índex de pol·linització de la flor amb una visita d’una òsmia és gairebé del cent per cent, fet que no passa amb les abelles de la mel”.

Millora de la producció

Bosch explica que els productes químics no tenen una incidència notable en la pol·linització, com sí que passa amb les abelles: “Els productors estan veient que, amb les òsmies, els resultats de la producció milloren, i confiem que a poc a poc s’hi sumin més pagesos, per poder fer una pol·linització més efectiva i respectuosa amb el medi ambient”

David Torrelles és un productor de pera ecològica que té els seus camps a la localitat de Vilanova de Segrià, justament una de les poblacions, amb Maials (Baix Segrià), on el CREAF està duent a terme el projecte pilot amb les òsmies. Torrelles coincideix amb la valoració positiva pel que fa a la pol·linització dels arbres fruiters de les òsmies:“Fa quatre anys que formo part del programa del CREAF i he de reconèixer que la millora en la pol·linització dels arbres és evident, sobretot pel que fa a les flors de les pereres, que les abelles de la mel sempre acostumen a deixar de banda”. El David reconeix que és difícil trobar empreses que ofereixin òsmies, com sí que n’hi ha d’abelles de la mel, ja que no hi ha cap apicultor a Catalunya que es dediqui a criar-ne. “He optat per instal·lar els meus propis nius, juntament amb la col·laboració dels investigadors, així posem les condicions favorables per capturar les òsmies, i quan acaba el procés de pol·linització guardem els nius en capses als magatzems, on neixen i es desenvolupen les cries; i la primavera següent les tornem a alliberar perquè es compleixi el mateix cicle”.

Una ‘eina’ de la natura

Així doncs, el projecte pilot està agafant certa volada, i ja són molts els pagesos que s’interessen per l’avantatge productiu i qualitatiu que ofereixen les òsmies enfront de les abelles de la mel. D’aquesta manera, tant els investigadors del CREAF com els pagesos que participen en el projecte pilot treballen per aconseguir uns resultats que puguin afavorir l’establiment d’aquesta espècie com una eina quotidiana per als pagesos cada cop més nombroses que aposten per la producció cent per cent ecològica dels seus productes. D’altra banda, el departament d’Agricultura està donant suport al projecte finançant-ne una part.

Gràcies a l’esforç dels investigadors i la col·laboració dels pagesos s’albira una conjunció perfecta per dotar l’agricultura ecològica d’eines que puguin millorar la rendibilitat de les produccions sense afectar el medi ambient, per reduir el greuge i alhora lluitar contra els problemes derivats, que l’agricultura convencional supleix amb l’ús de productes químics. L’exemple de la utilització de les òsmies en la pol·linització dels arbres fruiters ens recorda el que sovint tendim a oblidar: que la natura no ens és hostil, sinó que ens dota de les eines necessàries per viure en harmonia amb el nostre entorn. Només és qüestió de fixar-nos-hi i, sobretot, de saber-ho aprofitar.

stats