GARGAR FESTIVAL DE MURALS I ART RURAL
Terres de Lleida 26/04/2023

El Palau Robert de Barcelona enceta una col·laboració amb el Gargar Festival de Murals i Art Rural de Penelles amb voluntat de continuïtat

La vuitena edició del Gargar Festival de Murals i Art Rural tindrà lloc a Penelles el primer cap de setmana de maig

ARA
2 min
Imatge de la façana del Palau Robert, situat entre passeig de Gràcia i Diagonal. Presentació del Festival Gargar a Barcelona.

El Palau Robert és un centre depenent de la Direcció General de Difusió, adscrit a la Secretaria de Mitjans de Comunicació i Difusió del Departament de la Presidència. Al bell mig de la capital del país, a la confluència del Passeig de Gràcia i la Diagonal, proposa exposicions, activitats, concerts, conferències i tota mena de formats que reflecteixin la pluralitat del país, alhora que explica la realitat catalana, des de múltiples punts de vista i en tota la seva complexitat. Totes les seves activitats són d’accés lliure i gratuït. Disposa de més de mil metres quadrats per a les seves activitats. El seu Jardí, que convida al descans i a la pausa enmig del brogit ciutadà, acull també nombrosos esdeveniments .

El Gargar Festival de Murals i Art Rural de Penelles, per la seva banda, exhibeix una gran qualitat artística, amb 900 metres quadrats de murals creats per artistes internacionals. Organitzat i comissariat per Maria del Mar López Pinto i Jordi Solsona Fornells, de Binomic.cat, i amb relativament poques edicions a les espatlles, ja ha esdevingut un referent d’intervenció artística en el món rural, també més enllà de les fronteres de Catalunya. Uns murals que cada any reviscolen façanes de cases particulars, magatzems i murs. Artistes, també catalans, que vesteixen els murs de poesia, bellesa, inquietuds personals, tendències artístiques, reflexió punyent.

Murals, tallers i música

Per a l’edició d’aquest any s’han rebut fins a 358 inscripcions per participar en aquesta vuitena edició del Gargar, que els dies 5, 6 i 7 de maig rebrà els artistes seleccionats d’aquí i d’arreu, amb noves propostes per als murs de Penelles. Són Anna Repullo, Dirty, Dante Arcade, Edgar Massegú, Gijs Vanhee, Hélène Planquelle, Ian_Lleida, Kamma Marlo, Mura i Podre, entre molts altres.

Pel que fa als tallers, aquest any s’ofereix un espai per a infants i també acompanyants amb activitats artístiques pensades i dissenyades per artistes especialistes en creació d’art i dinàmiques pedagògiques.

També hi haurà música al llarg dels tres dies que durarà el festival, amb una bona quantitat de grups i artistes: Line 4, I-Nuits, Black Samurai, Don Gennaro, Fills del Sr. President, Dani Shaolin, Crida, Berri Antza, The Plotters, Clare and the Noise, Maresme Roots Sound System, La Cirquestra, Duo Cardener, Zipi’s, Dasplanta, Ponent Roots, Ominira, La Catxibanda, Laura Gual i David Pradas, Saxonara i Jazzmate.

La cultura com a motor de transformació

Passejar per Penelles esdevé un plaer de gaudi estètic. Però sobretot posa en relleu l’esforç que fa aquest municipi de la Noguera, amb menys de mig miler d’habitants, per singularitzar-se i augmentar els seus atractius mitjançant l’art. En aquest sentit, evidencia la potència de la cultura com a motor de transformació també en l’àmbit rural.

En paraules de la directora general de Difusió, Eva Pomares, “el Palau Robert té la voluntat de reflectir les diferent realitats que enriqueixen cada racó del nostre país”. Amb aquesta nova línia de treball, “en la qual se seguirà aprofundint a través d’actes i exposicions”, també es pretén “impulsar el diàleg entre la capital i la resta dels territoris”. Per això es va voler acollir la presentació del Gargar Festival de Penelles a Barcelona. I per això també aquesta col·laboració continuarà enguany amb la realització d’un mural i una exposició al Jardí del Palau Robert a l’estiu.

stats