Terres de Lleida 28/07/2017

Els tractors col·lapsen Lleida

Desenes de pagesos han protestat davant de quatre supermercats i de la seu d'Agricultura per exigir preus justos per a la fruita

Gerard Martínez
2 min
Un tractor aboca nectarines davant de la seu del Departament d'Agricultura a Lleida

LleidaLes organitzacions agràries catalanes xifren en 200 els pagesos de la demarcació de Lleida que s'han llançat al carrer aquest divendres per protestar pels "abusos indiscriminats" de la gran distribució i exigir preus justos per a la fruita. Enfilats en una cinquantena de tractors s'han mobilitzat fins a la seu del departament d'Agricultura (DARP) a la capital del Segrià; les protestes s'han iniciat als establiments Lidl i Aldi situats al costat de la carretera LL-11 de Lleida i a continuació s'han traslladat al Mercadona del carrer Baró de Maials i al Carrefour del passeig de Ronda, amb el consegüent col·lapse de trànsit per allà on passaven. A cada punt han abocat remolcs plens de fruita, en total unes 30 tones de nectarines i peres, i han llançat ous i farina a les façanes.

Així doncs, els convocants apunten a les grans cadenes de distribució i les centrals fructícoles com les principals culpables dels preus irrisoris que estan cobrant els productors, que asseguren que ni tan sols no cobreixen els costos de producció. Denuncien que se'ls paga entre 15 i 25 cèntims per 1 quilo de fruita que n'ha costat entre 30 i 35 de produir i que el consumidor la paga a més d'1 euro i mig al supermercat. També acusen les administracions de "passivitat" enfront de les "condicions abusives" que imposa "l'oligopoli de la distribució".

De fet, els productors asseguren que la crisi de preus s'arrossega des del 2014 i que no poden aguantar una nova campanya amb preus "ruïnosos" perquè estan descapitalitzats i cada vegada tenen més dificultats per aconseguir finançament bancari. En un manifest signat per Unió de Pagesos (UP), JARC-COAG, Asaja i la Plataforma en Defensa del Sector de la Fruita afirmen que "la pagesia ven els seus productes a un preu situat per sota del seu cost real, amb un diferencial del 700% respecte del valor que paga el consumidor. Ho estem dient des de fa dos anys, però res no canvia: els intermediaris no pensen renunciar als seus guanys ni el Govern als seus impostos", per la qual cosa, asseguren, "els pagesos patim una explotació laboral permesa per tots els intermediaris".

Finlament, els pagesos han entrat a la seu del DARP a Lleida per demanar una reunió urgent de tot el sector entre dimarts i dimecres que ve. Si no es fa aquesta trobada i es posen sobre la taula solucions a la crisi de preus, amenacen de tornar divendres vinent i ocupar l'edifici fins que els rebi la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, i el director general d'Alimentació, Carmel Mòdol. Les organitzacions també adverteixen que si la setmana que ve no detecten una alça en els preus convocaran noves mobilitzacions. Per la seva banda, el departament d'Agricultura ha enviat un comunicat on assegura que s'han activat totes les eines a l'abast en suport de la fruita dolça i que la interlocució amb el sector és constant per estudiar les mesures que ajudin a afrontar la crisi de preus.

La mobilització ha estat organitzada per UP, JARC-COAG, Asaja i la Plataforma en Defensa del Sector de la Fruita i ha estat seguida molt de prop pels Mossos d'Esquadra, que han desplegat un important dispositiu pels carrers de la capital del Segrià.

stats