Rússia
Internacional 01/07/2013

Snowden demana asil polític a Rússia

Putin diu que l'extècnic de la CIA pot quedar-se a Rússia "si deixa d'atacar els Estats Units". 'Los Angeles Times' informa que el fugitiu hauria fet la petició a 14 països més

Agències
2 min
El president rus, Vladímir Putin, aquest dilluns al Kremlin / REUTERS

MoscouEdward Snowden ha demanat asil polític a Rússia, segons ha confirmat a diversos mitjans aquest dilluns el cap de la secció consular russa de l'aeroport de Xeremetievo, Kim Xevxenko. El Kremlin no n'ha fet cap comentari i el servei federal rus de migració en nega la versió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'agència de notícies russa Interfax, la petició d'asil polític va arribar a l'oficina consular russa de l'aeroport diumenge al vespre. L'hauria feta arribar Sarah Harrison, treballadora de l'equip legal de Wikileaks que actua com a representant de Snowden.

El rotatiu 'Los Angeles Times' en té una versió diferent. Citant fonts del ministeri de Relacions Exteriors, el diari informa que Snowden s'hauria reunit amb diplomàtics russos aquest dilluns al matí per entregar-los una petició d'asil política dirigida a 15 països.

Putin: "Pot quedar-s'hi però haurà de deixar d'atacar els EUA"

El president rus, Vladímir Putin, ha dit aquest dilluns que no extradiran l'extècnic de la CIA Edward Snowden als Estats Units, però que si vol quedar-se a Rússia "haurà de deixar d'atacar els nostres aliats nord-americans". Conscient de com de sorprenents poden sonar aquestes paraules, el president ha afegit: "Per més estrany que sembli que això surti de la meva boca".

Snowden "no és un agent rus", ha dit Putin, i ha repetit que els serveis d'ingel·ligència russos no treballen amb el fugitiu nord-americà, que teòricament segueix a la zona de trànsit de l'aeroport de Moscou vuit dies després d'abandonar Hong Kong.

A meitats de juny, després que Snowden revelés informació secreta sobre el servei d'espionatge de la CIA, el secretari de Vladimir Putin, Dmitri S. Peskov, va oferir l'oportunitat de garantir asil polític a l'extreballador de la CIA. "Si rebem la proposta, la considerarem", va dir Peskov.

Diputats russos, a favor de concedir asil a Snowden

En els darrers dies, una sèrie de figures públiques a Rússia s'han manifestat a favor d'oferir asil polític a Snowden, com per exemple ha fet la taula rodona de la Càmera Pública, un organisme assessor del Kremlin.

"Crec que no hauríem de cedir en cap cas", ha dit Aleksander Sidyajin, un reconegut membre del partit de Rússia Unida. "Em sembla que Snowden és un gran pacifista. Ell no ha fet menys que Barack Obama per guanyar el premi Nobel de la pau", ha afegit.

stats