Un entorn segur i atractiu per a grans i petits

Catalunya és una destinació ideal per gaudir en família. Sigui quina sigui l’època de l’any i al marge que es tracti d’una estada llarga o d’una escapada

6 min
Catalunya és una destinació de turisme familiar apreciada en el context internacional

El nostre país captiva tots els que el visiten, especialment si parlem de famílies amb canalla. Al marge d’un clima i un paisatge envejables i una gastronomia i uns plans pensats per passar-nos-ho bé tots plegats, Catalunya aglutina un bon gruix d’establiments, serveis i professionals que han decidit especialitzar-se en aquest públic familiar, un segment que s'ha convertit en un dels productes clau en l'estratègia de promoció turística de l’Agència Catalana de Turisme (ACT).

27 destinacions familiars

Un dels projectes clau del pla de reactivació del sector turístic presentat recentment és l’anomenat Catalunya, hola família!, a través del qual l’ACT promocionarà durant tot l’any el nostre país com a destinació ideal per a les famílies als mercats català i espanyol. El projecte fa èmfasi en 27 destinacions que els últims anys han obtingut la marca de Turisme Familiar que atorga la mateixa agència. En el marc del pla, ja està en marxa el projecte de ludificació del Club de Caçadors de Llegendes, un nou espai web que consta d’una part online amb una WebApp amb jocs per als més menuts de la casa i una part offline, amb un quadernet de jocs en format PDF descarregable. Els infants trobaran jocs com el Pinta pinta, el joc de les set diferències o el de les parelles, una sopa de lletres, l’Ets un bon caçador? o el Troba les llegendes, per localitzar éssers llegendaris al mapa de Catalunya. Des de l’ATC apunten que es tracta “d'una eina divertida perquè nens i nenes, a través de jocs, enigmes i tota mena de reptes, coneguin Catalunya i cada una de les seves 27 destinacions de turisme familiar”.

Un públic fidel
  • 84,1% Famílies que repeteixen estades a Catalunya
  • 8,6 Grau de satisfacció (sobre 10)
  • 7,8 nits Mitjana de l’estada a la destinació
  • 813 euros Despesa mitjana per viatge i persona *Font: Agència Catalana de Turisme

Entre aquestes 27 destinacions familiars n'hi ha vuit de muntanya, amb les muntanyes de Prades, Pirineus-Noguera Pallaresa o les Valls d’Àneu, de Boí i d’en Bas-Les Preses al capdavant. Cal afegir-hi també Berga i els municipis pròxims d’Avià, Castellar del Riu i Cercs, indrets on grans i petits poden descobrir atractius culturals que van del llegat industrial a la imponent naturalesa de la zona, passant per la tradicional Patum –de la qual es podrà gaudir un cop es reprengui–, visites guiades per la Berga medieval i activitats com el senderisme, BTT, la pesca o el parapent.

Activitats per a la canalla al Càmping Fontfreda, a Castellar del Riu, al Berguedà.

Monitors a l’estiu

Un element que evidencia si un establiment té cura del públic familiar és el seu programa d’activitats. Si l'establiment preveu propostes pensades perquè pares, avis, tiets i nens gaudeixin junts, estarem d’enhorabona. És el que passa al Càmping Fontfreda, situat a Castellar de Riu, a 1.200 metres d’alçada i a tocar dels Rasos de Peguera. El càmping celebra periòdicament festes populars o la de final de l’estiu, amb l’arrossada popular com a plat fort. Durant l’època estival també contracta monitors perquè els nois s'ho passin bé amb activitats com gimcanes, castells inflables o la festa de l’escuma, les quals s’esperen poder reprendre, juntament amb el cinema a la fresca. “Hi ha moltes ganes de reprendre l’activitat”, afirmen el Miquel i l’Ester, els propietaris, un sentiment que comparteixen tots els treballadors. L’equip celebra que, tan bon punt les restriccions ho han permès, “el càmping ha tornat a una relativa normalitat”. Per començar a fer boca, els visitants ja poden gaudir d’activitats emblemàtiques com el ioga en família i els tallers infantils dels dissabtes. Propostes que casen a la perfecció amb excursions que es poden fer a peu o en bicicleta en indrets pròxims com els Rasos, el Cim d’Estel o la Font Freda.

Tal com apunten el Miquel i l’Ester, “prop del 80% dels clients són famílies amb canalla”. Una fórmula que mentre duren les vacances escolars d’estiu també repliquen avis amb els nets. “El nostre càmping –assenyalen– és petit i tranquil: els infants poden voltar-hi de manera segura i els més grans de seguida troben nois i noies amb els quals fer colla. Som una petita gran família”. Al marge de zones per a tendes i autocaravanes, el complex compta amb bungalous per a quatre o sis persones.

El Vilar Rural d'Arnes és una destinació 'bike-friendly'.

Camins aptes per a tothom

Els Ports és una altra de les destinacions de muntanya certificades com a familiars per l’ACT. El terme comprèn un territori format per vuit municipis al voltant d’aquest massís muntanyós, declarat Parc Natural, i part de les Terres de l’Ebre. En tots ells s’hi poden practicar una gran ventall d’activitats de turisme actiu i de natura aptes per a tota la família, amb més de 80 km d’itineraris senyalitzats, un gran ventall de flora i fauna i una àmplia xarxa de refugis i espais on connectar amb la natura.

Entre els municipis que conformen els Ports trobem Arnes, declarat d'interès històric i cultural. Allà, les famílies poden allotjar-se a l’Hotel Vilar Rural d’Arnes, una opció ideal per als que volen gaudir d’un ambient d’exclusivitat i relax en un enclavament envoltat de natura, cultura, gastronomia i aventura i que compta amb habitacions familiars i piscines per a grans i petits. Un concepte d’hotel rural que també està a l’abast de les famílies a Cardona i Sant Hilari Sacalm. Certificat igualment com a bike-friendly, el d’Arnes està a prop d’indrets com el Matarranya, el delta de l’Ebre i les piscines naturals dels Ports de Beseit, als quals es pot accedir a peu, en bicicleta o a cavall.

Les famílies troben en les destinacions de platja espais per disfrutar amb calma de les vacances.

Destinacions de platja

Salou és una de les destinacions familiars per excel·lència, d’aquí que sigui una de les 19 destinacions de costa que compten amb el segell Platja en Família atorgat per l’ATC. Allà, a primera línia de mar, trobem l’Hotel Blaumar, el qual s’ha especialitzat en el públic familiar amb propostes pensades per als infants com el miniclub, el club infantil a la piscina, els tallers de manualitats, pintura, fang o globoflèxia, la minidisco o els jocs que a partir d’aquest any es faran al nou castell ubicat al jardí. Una aposta que, per satisfer les necessitats de les famílies amb nadons, també compta amb un baby corner, situat al hall, on es pot alletar, canviar els bolquers i escalfar el menjar dels més petits. Els adults que ho desitgin podran gaudir també de la zona de fitness i spa de l’hotel.

L'Hotel Blaumar, a Salou, s'ha especialitzat en el públic familiar.

Una estela que també segueix el càmping Playa Montroig, ubicat a Mont-roig del Camp, que l’any 2020 va rebre de mans del Royal Dutch Touring Club ANWB el distintiu de Càmping Familiar. Amb un ampli programa d’espectacles, activitats dirigides, projecció de pel·lícules i tallers per a la canalla, el complex compta igualment amb un dels complexos turístics aquàtics més grans d’Europa, l’Splash Pool, amb 58 espais diferents, 28 jocs interactius i dos tobogans. El càmping també té diversos parcs infantils i una zona de pistes de futbol, bàsquet i poliesportiva. Aquest any les de tenis passaran a ser de gespa artificial, una opció que, tal com subratllen els responsables, “a més d'ecològica, és resistent al desgast i redueix el risc de rascades”. Altres novetats que el càmping incorpora aquest any és una bike station, un espai on posar a punt la bici, guardar-la amb total seguretat i informar-se de totes les rutes que grans i petits tenen al seu abast a les zones pròximes, al marge de la catalogació del Mont-roig Diving Center com a centre PADI.

L'Splash Pool, al càmping Playa Montroig, és un complex turístic aquàtic amb 58 espais diferents.

Les famílies que s’allotgin a Salou, Mont-roig del Camp o qualsevol municipi de la Costa Daurada no poden deixar passar l’ocasió de visitar Port Aventura Park, que juntament amb Ferrari Land va reobrir el 15 de maig. Aquest any el parc amplia la seva oferta hotelera i gastronòmica i recupera espectacles com Bang bang west, Aus del paradís, l’animació als carrers i, aviat, també els que acull el Gran Teatre Xinès. La temporada arrenca igualment amb nous personatges, com el Big Bird a Sesame Street, i el meet and greet de Shrek, que s’estrena el pròxim 23 de juny, el mateix dia que obre portes Caribe Aquatic Park.

Establiments 'dog-friendly'. Un més de la família

Les famílies incorporen cada cop més les seves mascotes als plans estivals i, en general, a les escapades que fan al llarg de l’any. Així ho afirmava un estudi –de part– fet el 2014 pel consultor David Mora i patrocinat per Travelguau, que posava de manifest com 9 de cada 10 propietaris de mascotes les trien com a companys de viatge almenys un cop a l’any, una pràctica que amb el temps encara ha anat a més gràcies, en part, a l’especial sensibilitat cap al segment de les destinacions i els establiments de muntanya, en general més tolerants que els de costa, on les platges aptes per a gossos continuen sent l’excepció. Aleshores, un 74% dels enquestats citaven els blogs i webs com a font d’informació principal sobre allotjaments dog-friendly, una catalogació amb la qual avui compten el Vilar Rural d’Arnes, el Càmping Fontfreda –que té dos bungalous pet-friendly– i els apartaments Acacias, pertanyents al Grup Blaumar.

Els gossos són benvinguts a 16 dels 33 albergs públics que l’Agència Catalana de la Joventut posa a l’abast de les famílies amb fills menors d’edat. El catàleg d’aquest any incorpora dos albergs nous, el d’Els Josepets, a les Cases d’Alcanar, i el del municipal de Tivissa. L'edició actual del programa Vacances en Família, la preinscripció al qual acaba aquest dimarts 25 de maig, posa a l’abast de 6.200 famílies un total de 32.000 places. Des de la seva posada en marxa el 2005, un total de 327.071 persones corresponents a 86.152 famílies han gaudit del programa.

stats