Tenis
Esports Us-Open 11/09/2022

Iga Swiatek, la campiona que prioritza la salut mental

La polonesa ha aconseguit el seu tercer torneig de Grand Slam al derrotar la tunisiana Jabeur a l'obert dels Estats Units

3 min
Iga Swiatek es confirma com la jugadora del moment guanyant l'US Open

BarcelonaJust l'any que s'acomiada Serena Williams, la millor jugadora de tenis femení en 50 anys, una jove polonesa presenta candidatura per ser la dominadora del circuit els anys vinents. Amb 21 anys, Iga Swiatek ha guanyat per primer cop l'Open dels Estats Units, el seu primer títol gran sobre pista ràpida. La polonesa s'ha imposat ala tunisiana Ons Jabeur en dos sets (6-2 i 7-6) i ha demostrat el seu caràcter. En la seva curta carrera, ha guanyat 10 de les 11 finals que ha jugat. No ha estat fàcil fer-ho. La polonesa admet que es posa tanta pressió a sobre, que durant els primers anys de la seva carrera plorava al final de cada partit, per alliberar la tensió. Ara conviu millor amb el fet de ser tan perfeccionista i caparruda. Una jugadora que sembla de gel quan juga, molt concentrada, sense cometre errades. Els nervis han aparegut quan ha tocat fer el discurs amb la copa a la mà. "És Nova York, és aquest estadi... tot és tan gran", ha dit emocionada.

Swiatek, número 1 mundial, ha sumat el seu tercer triomf en un torneig de Grand Slam després d'uns mesos en què ho ha passat malament, ja que s'havia autoimposat jugar bé a Wimbledon, on va fallar. Els dos anteriors títols que havia guanyat havien estat a Roland Garros, sobre la terra batuda, on tan bé juga. Així que ara afrontava el repte de començar a dominar la pista ràpida. I ho ha fet, amb un torneig nord-americà on va començar sense estar encertada, però s'ha anat endollant amb el pas dels partits. Només la reacció plena de coratge de Jabeur al segon set ha permès allargar una final que després del primer semblava destinada a decidir-se per la via ràpida. El darrer cop que una dona havia guanyat dos Grand Slams la mateixa temporada havia estat l'alemanya Angelique Kerber, el 2016. Aquest 2022, Swiatek ha guanyat a París i a Nova York. És la dona del moment i encara pot seguir millorant, imposant un domini que ningú ha estat capaç de tenir en els darrers anys.

Filla d'un medallista d'or als Jocs del 1988 en rem que volia que les seves filles fossin esportistes, Swiatek va començar a jugar per imitar la seva germana gran. Van fer natació i bàsquet, però on millor van trobar-se va ser amb una raqueta. Swiatek va començar a imposar la seva llei en categories júnior, abans de guanyar a Roland Garros el 2019 amb tot just 19 anys. La jugadora nascuda a Varsòvia, però, va patir algunes crisis per culpa de la pressió que s'autoimposava. De fet, va decidir que la seva psicòloga passaria a ser part del seu equip i viatja per tot el món al seu costat. I ella ha fet donacions i col·labora en organitzacions que treballen a favor de la salut mental dels joves. Ha entès que pots ser competitiva sense renunciar a ser feliç.

Aquesta temporada, quan va arribar el calendari sobre terra batuda, va arribar a encadenar 36 partits consecutius sense perdre, de manera que va superar la segona millor ratxa d'aquest segle, la que havia encadenat la nord-americana Serena Williams el 2013. Amb un joc molt físic i una gran capacitat per enviar pilotes als angles, com si fos una franctiradora, Swiatek sembla tímida, sempre amagada sota una gorra, quan camina per la pista. Deixa que el seu joc parli per ella, intentant portar sempre el pes del partit. En canvi, Ons Jabeur, la seva rival, és tot expressivitat. Jabeur és la primera dona africana que ha arribat a una final del Grand Slam. Dues, de fet. Les dues perdudes aquest any, primer a Wimbledon i ara a Nova York, on ha plantat cara amb el seu joc valent i un cor gegant que l'ha portat a salvar una pilota de partit. La tunisiana ha seguit trencant barreres, ja que mai cap dona àrab havia arribat tan lluny, al tenis. I ho ha fet vivint sempre a Tunísia, on la seva mare li va donar per primer cop una raqueta en un hotel de la costa. "Ara fa mal, però la Iga ha merescut guanyar. Espero poder ser un referent i que cada cop més tunisianes puguin competir aquí", ha dit una dona que semblava amb el partit perdut quan la polonesa s'ha posat 4-2 a favor en el segon set. Jabeur, però, ha reaccionat i ha forçat el tie break després de salvar una pilota de partit. Ho ha fet amb la catalana Arantxa Sánchez-Vicario animant-la a la graderia. Jabeur ha explicat que sempre havia volgut ser com Gabriela Sabatini i com Sánchez-Vicario, amb qui comparteix estil. I la jugadora espanyola li ha tornat l'afecte animant-la quan més patia. Però Swiatek, amagada sota la seva gorra, s'ha mostrat massa superior i s'ha endut el partit al tie break. Emocionada, atropellada parlant, ha pres consciència del que havia fet. Tenia la ciutat als seus peus. I el circuit, en general.

stats