Especials 03/09/2013

El president del Consell per a la Transició Nacional veu "possible" que l'Estat prohibeixi fer la consulta el 2014 i es vagi a eleccions plebiscitàries

Viver i Pi-Sunyer creu que és "més fàcil" fer una pregunta amb dues alternatives sobre la independència que plantejar diverses relacions amb Espanya

Acn
2 min
ARQUITECTES DEL NOU ESTAT  Artur Mas va rebre ahir  el primer dels 19 informes del Consell Assessor.

BarcelonaEl president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, veu "possible" que l'Estat prohibeixi fer la consulta sobre el futur de Catalunya durant el 2014 i que s'hagi d'analitzar quins "mecanismes" hi ha per fer, si és millor una segona convocatòria o unes eleccions de tipus plebiscitari. "Espero que en algun moment l'estat espanyol reflexioni més a fons i vegi que no pot intentar frenar aquest procés", ha assenyalat Viver i Pi-Sunyer en una entrevista a Catalunya Ràdio. El president del CATN ha indicat que és "més fàcil" formular una pregunta amb dues alternatives sobre la independència que plantejar diverses relacions amb Espanya.

"És possible que el 2014 no puguem fer encara aquesta consulta perquè ens la impedeixin i haguem de veure quins mecanismes tenim en un futur immediat per fer una segona convocatòria o per anar-nos-en a unes eleccions de tipus plebiscitari", ha assenyalat Carles Viver i Pi-Sunyer quan se li ha preguntat sobre les possibilitats de tirar endavant la consulta. 



Sobre la possibilitat que el camí a seguir siguin unes eleccions plebiscitàries després de l'eventual negativa de l'Estat, el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional s'ha mostrat prudent. "És difícil de preveure", ha indicat, i ha afegit que espera que l'Estat vegi que no es pot frenar el procés "a través del dret" sinó que s'hi ha de donar "una resposta política". 



Seguint aquesta línia, Viver i Pi-Sunyer no descarta que "en algun moment" l'Estat es limiti a no prohibir la celebració d'una consulta. D'aquesta manera, mitjançant la llei de consultes que està elaborant el Parlament i que no requereix autorització estatal, es podria celebrar el referèndum. 



Una pregunta "neutral" i "clara"



Pel que fa a la pregunta que s'hauria de plantejar a la consulta, el president del CATN ha afirmat que hauria de ser "neutral" per tal de no afavorir cap de les alternatives i també "clara". "L'elector ha de saber el que vota i els resultats han de ser fàcils d'aplicar", ha reblat. 



Carles Viver i Pi-Sunyer també s'ha mostrat partidari de plantejar una pregunta amb dues alternatives. "Una pregunta d'independència o no, o de confederació o no, és més fàcil que preguntar a un elector si vol un estat federal, confederal, l''statu quo' actual o la independència", ha descrit el president del consell.

stats