Vídeos 19/09/2023

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Sis mossos ben expulsats del cos, però com es vigila qui hi entra?'

Felicitats al departament d’Interior, que ahir mateix va anunciar que els expulsava del cos. Quin control psicològic s’aplica als aspirants de policia en aquest país? Quina cultura interna hi ha als cossos policials perquè sis mossos, no un o dos, es comportin com a racistes?

Avui analitzarem l’actualitat amb dues preguntes. La primera:

Què hem de fer amb els 22.000 milions de dèficit fiscal? Sí, què hem de fer? ¿Desar l'informe d’aquest any en un calaix, esperar que passi un any i comprovar l’any que ve que el dèficit és de 23.000 milions? Així, cada any? ¿Ens hem de quedar de braços plegats veient com cada any els catalans fem un esforç fiscal tan gran que transferim a l’Estat dos pressupostos anuals de sanitat sencers?

La pregunta va adreçada al Govern, però molt singularment al PSC. Perquè aquest dèficit descomunal priva la Generalitat d’enfortir l’estat del benestar, i se suposa que això interessa als socialistes. Perquè aquest dèficit descomunal és un argument potent per a la independència. Perquè qui no actuï perquè aquest dèficit es redueixi significativament és que no vol el millor per a Catalunya. El PSC té ministres, secretaris d’estat, càrrecs a Madrid. ¿Per fer la política del PSOE o per fer una política que interessi als catalans? ¿El PSC pensa collar el PSOE amb això (tenint en compte que a Catalunya els socialistes treuen grans resultats) o aquesta pregunta és d’una gran ingenuïtat que fa escapar el riure per sota del nas? ¿El pla dels socialistes catalans és una audiència del rei Felip de Borbó a Collboni? Perquè després, el dia que governen a Catalunya, els presidents Maragall i Montilla i el conseller Castells denunciaven que la Generalitat estava escanyada financerament. Per tant, què hem de fer, amb el dèficit? Deures per a la nova legislatura espanyola, perquè així no podem seguir. 

La pregunta de què hem de fer és per a tothom, també per a Foment. La patronal demana millorar l’ocupació, apaivagar la caiguda de les rendes familiars i garantir creixement sostingut. Perfecte, en allò que depengui de la Generalitat, com ho fa cada any, enviem fora de Catalunya gairebé el 10% de la riquesa que creem?

I parlant de patronals, el president de la patronal espanyola, el basc Antonio Garamendi, pel que fa als indults, s'hi va mostrar a favor. Li van caure tantes crítiques que ahir es va reunir amb Feijóo i a la sortida es va manifestar en contra de l'amnistia i a favor de grans acords entre el PSOE i el PP. 

I la segona pregunta:

Sis mossos d’esquadra han estat expulsats del cos per una agressió racista el 2019 a Manresa. Segur que n’estan al cas, perquè l’agressió l’ha pogut sentir tothom gràcies al fet que l’agredit l’estava gravant amb el mòbil, i posa els pèls de punta com l’insulten mentre li claven puntades i l’escupen. Doncs bé, els mossos van acceptar els fets per no entrar a la presó. I els van condemnar a un any de presó i sis mesos d'inhabilitació. Un càstig molt lleu, tenint en compte que estem parlant d’una agressió racista comesa per policies. I en aquest sentit, felicitats al departament d’Interior, que ahir mateix va anunciar que els expulsava del cos. És evident que aquests agents no podien fer de policies ni un dia més.

I un cop felicitat el departament d’Interior per la reacció, una pregunta sobre l’acció: quin control psicològic, emocional, conductual s’aplica als aspirants de policia en aquest país? O és que calen policies i hi ha màniga ampla als exàmens psicotècnics? Quina cultura interna hi ha als cossos policials que sis mossos, no un o dos, es comportin com a racistes? Aquesta pregunta també mereix resposta.

Bon dia.

stats