L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Les condemnes de Marchena i les euroordres de Llarena, revisades abans de dos mesos'

El Codi Penal ja ha quedat reformat definitivament. I ara aquesta reforma tindrà conseqüències penals, i molt aviat: hi ha qui calcula que al febrer, abans de dos mesos

Tenim un ull posat en l’escudella i la carn d’olla de Nadal i l’altre en aquest trepidant final d’any polític espanyol a causa de Catalunya. Ahir el Senat va aprovar la reforma de la sedició i la malversació, i ja està, amb la votació d’ahir, el Codi Penal ja ha quedat reformat definitivament. I ara aquesta reforma tindrà conseqüències penals, i molt aviat: hi ha qui calcula que al febrer, abans de dos mesos. 

El jutge Marchena haurà revisat la sentència que va dictar als presos polítics durant el judici del Procés, que estan condemnats per sedició i malversació, precisament, delictes que s’han tocat a la reforma. Els condemnats són al carrer perquè el govern els va indultar, però estan inhabilitats, no es poden presentar a unes eleccions. Com que ara les penes són menors, és més que probable que baixi molt el temps d’inhabilitació de Junqueras, Turull i altres polítics amb ganes de tornar-se a presentar. Fins i tot, els que només estan condemnats per sedició (Forcadell, Rull, Forn, Cuixart i Sànchez) és possible que quedin definitivament absolts.

I la reforma d’ahir també afectarà els exiliats, el president Puigdemont i els consellers Comín i Ponsatí perquè, al desaparèixer la sedició i reformar-se malversació, el jutge Llarena haurà de tornar a emetre euroordres, i haurà de decidir si els reclama només per malversació o pel nou delicte de desordres públics agreujats. 

Qui s’aprofita políticament d’aquesta reforma del Codi Penal? Els polítics directament afectats, segur. I a jutjar per la crònica del nostre home a Madrid, David Miró, també espera treure’n rèdit Pedro Sánchez, que ahir, a la copa de Nadal amb els periodistes a la Moncloa, anava proclamant que ha posat el conflicte català al congelador, que això ja no li dona vots a Feijóo i que ha aconseguit dividir l'independentisme, entre unilateralistes i partidaris de la consulta pactada. I és ben bé així: ahir mateix, al Senat, el senador de Junts va dir que la reforma eren engrunes i la d’Esquerra li va contestar que si Junts compartís estratègia amb Esquerra, els resultats serien millors.

En tot cas, tal com ja els vam comentar aquí no fa gaire, per a Sánchez ja està, la taula de diàleg desapareix almenys fins passades les eleccions municipals del maig, reapareixerà quan a ell li convingui i no vol que Catalunya li ocupi l’agenda el 2023. Però ja ho veurem, perquè la política és imprevisible.

De moment, que tinguin un bon Nadal.

stats