Opcions
Societat 25/10/2011

"Vull saber què fa el banc amb els meus diners"

Andres Aznar Siguan
4 min
Marta Rodda i Sandra Peu davant una de les entitats de banca ètica que operen al nostre país.

Des que va començar l'actual estat de crisi s'ha instal·lat entre alguns sectors de la població la sensació que el sistema financer és una cosa ingovernable, opaca, allunyada de l'interès ciutadà. Que aprofita els diners de la gent per crear uns beneficis que no repercuteixen en la millora de la societat. Quin paper ha tingut la banca en la crisi? Quines responsabilitats han assumit? Qui controla el poder financer? Què fan amb els nostres diners? Són preguntes que sembla que són als llimbs de la discussió política preponderant, però no entre l'opinió pública.

"Penso que els bancs avui dia tenen massa poder. Molt més que la gent, molt més que els partits polítics. Són en gran part els responsables de la crisi actual i en canvi qui ho paga és la gent", afirma Marta Michelena, de 27 anys. "Hauríem d'estar més informats sobre el que fan els bancs amb els nostres diners", assegura aquesta tècnica en projectes de cooperació al desenvolupament, que ja fa uns mesos va decidir passar els seus estalvis a un compte de Triodos Bank, una entitat creada pel consorci de la banca holandesa, que té per filosofia empresarial la transparència i la garantia de l'ús social de les seves inversions.

Com la Marta cada cop són més les persones que s'han decidit a transferir els seus diners a alguna entitat que ofereixi garanties ètiques en les seves inversions. De fet, la clientela de Triodos a Catalunya ha crescut un 60% des del desembre de l'any passat i el seu fons ha augmentat en un 35%. "Crec que arribarem al 100% anual", afirma optimista Isabel Sánchez, directora territorial del banc a Catalunya.

Boca-orella

Malgrat que la seva despesa en publicitat és mínima, l'agreujament de la crisi, la repercussió de moviments com el 15-M, les xarxes socials i sobretot el boca-orella estan propiciant un creixement desconegut fins ara per al banc. Per a la Marta Rodda, de 28 anys i clienta d'aquesta entitat, la raó és evident: "Té els mateixos avantatges pràctics de la banca tradicional, com la domiciliació de nòmina o la targeta de dèbit, i et garanteix la transparència en la gestió del capital i inversions en el Tercer Sector o en iniciatives socials". "Almenys aquí tens la seguretat que no t'estan robant" afegeix Agnès Rovira, de 34 anys i professora de la UPF.

Triodos Bank forma part del que s'ha anomenat com a banca ètica i que, a grans trets, es diferencia de la banca tradicional per la seva voluntat d'aplicar l'ètica a les finances. En el cas de Triodos es tracta d'una entitat que condiciona la rendibilitat econòmica a produir un impacte positiu en la societat i, per tant, exclou de les seves inversions empreses armamentístiques, que atemptin contra el medi ambient o contra els drets humans. Però el concepte de banca ètica és més ampli. Com explica Xavier Teis, tècnic de FETS, una entitat que des de l'any 1999 lluita per promoure les finances ètiques a Catalunya, no es tracta només que el sistema financer es "comporti bé" sinó també d'aconseguir "democratitzar l'economia".

Precisament aquest és el motiu que va fer que Sandra Oriola, gestora cultural de 27 anys, portés els seus estalvis a Fiare. Aquesta entitat financera, que opera a Catalunya des del 2008 a través de la Banca Popolare Etica, va un pas més enllà. "Amb Fiare jo puc decidir a quins projectes es destinen els meus estalvis", comenta la Sandra. Efectivament, el projecte Fiare s'estructura com una cooperativa en què els usuaris poden ser clients o socis i participar en la junta que gestiona l'entitat.

"Això significa que jo, com a persona que té uns diners ingressats a aquesta entitat, puc assistir a les assemblees i aportar-hi idees". El seu objectiu inclou dirigir l'estalvi d'aquests clients o socis cap a projectes que suposin una transformació social amb forta implantació territorial perquè, per la seva estructura i funcionament, el seu radi d'actuació té un fort component local. "L'únic inconvenient -explica la Sandra- és que encara no em poden oferir la possibilitat de tenir un compte corrent ni treure diners dels caixers automàtics. Tan sols puc tenir un compte d'estalvi". Un fet que de moment condemna l'entitat a ser el segon banc dels seus socis.

Però això no és un problema, argumenta Xavier Teis. Tot i que el projecte Fiare està en vies de poder oferir aquests serveis, l'important de moment és "destinar l'estalvi per fer créixer el banc i assolir préstecs que permetin encetar projectes que suposin un canvi social i vertebrin la societat civil". El volum d'estalvi de Fiare el mes de setembre havia crescut un 11% respecte al 2010 i va assolir els 38 milions d'euros generats, i el volum de préstecs concedits va créixer fins a un 20%. En els últims dos anys ha triplicat els clients.

El conjunt de les finances ètiques va créixer un 22.5% a l'Estat i des de FETS adverteixen que "la quota i el volum de negoci de la banca ètica és molt minsa respecte a la banca tradicional". Certament, aquestes entitats estan lluny de suposar un problema per als grans bancs però sí que s'ha començat a veure una reacció d'aquests respecte a la projecció al públic i preocupació per la imatge. Estratègies de comunicació com les de Banca Cívica pretenen accentuar davant la societat la transparència i la cara social de les entitats financeres tradicionals.

I és que el perfil d'usuaris de la banca ètica no és només el de gent jove, militant i implicada en projectes de la societat civil, sinó que abasta persones de totes les edats preocupades per l'economia i el paper del sistema financer.

Triodos Bank

Creada el 1980 a Holanda, l'entitat basa el seu model en la transparència i la combinació de rendibilitat financera i social.

Coop57

Cooperativa de serveis creada a partir dels fons de les indemnitzacions dels treballadors de l'editorial Bruguera, ofereix préstecs d'economia social.

Fiare

Creada des de la societat civil i des del 2003 opera a Espanya com a agent de la Banca Popolare Etica. Prima projectes amb impacte social positiu.

Oikocrèdit

Cooperativa creada a Holanda, amb delegació a Catalunya, que des del 1975, atorga crèdits a organitzacions de països en vies de desenvolupament.

stats