22/02/2012

Xofer, secretari i despatx

2 min

Quan els presidents dels països deixen el càrrec, tenen dret a sou, a xofer, a secretari i a despatx. Bill Clinton, Felipe González i Jordi Pujol, per citar-ne tres d'importants, tenen sou, xofer, secretari i despatx. El president Pujol ens va durar unes quantes dècades al càrrec, per tant la despesa ens pot semblar amortitzada. Després va venir el president Maragall, que també té sou, xofer, secretari i despatx. I després el president Montilla, que si bé ara treballa de senador, ha renunciat al sou de senador per poder seguir tenint el de president (no acabo d'endevinar per què). No sabem quant ens durarà el president Mas, però seria difícil que assolís el rècord de Jordi Pujol. Vull dir que a la llarga haurem de llogar un altre despatx, un altre secretari i un altre xofer.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Ser president és un càrrec honorífic i altíssim i, en condicions normals, l'expresident té dret a això que diem i el nostre deure és pagar-ho. Però és que ara no estem en condicions normals, la prova és que els funcionaris han patit una nova retallada al sou, perquè el Govern pugui quadrar caixa. O això és el que ens diuen. Ens diuen que és per poder quadrar caixa i nosaltres no tenim més remei que creure-ho, perquè no hi entenem.

Per tant, com que res és com era, com que tot s'esfondra, hi ha coses que tampoc no tenen raó de ser ja. El sou dels funcionaris, d'acord, però potser també el xofer, el secretari i el despatx dels expresidents. Sempre se'ns recorda que els polítics han d'estar ben pagats perquè guanyarien més diners a l'empresa privada. Doncs, si guanyarien més diners a l'empresa privada, quan deixin el càrrec -alguns a la flor de la joventut- potser hi poden tornar. Per tant, proposo que -com que continuen cobrant el sou de president que mereixen- comparteixin un sol xofer, un sol secretari i un sol despatx (si pot ser en un centre cívic).

stats