CRISI D'OCCIDENT
Crònica 25/09/2011

Loretta Napoleoni: "La Unió Europea es desintegrarà"

Fallida Europa no farà res per rescatar Espanya i Itàlia Orígens La gent no ha entès que hem de tornar a viure com els nostres avis Alternativa La Xina no vol ser com els països occidentals perquè no són forts i estan en vies de pobresa

Ariadna Matamoros
4 min
Loretta Napoleoni va visitar Barcelona aquesta setmana per presentar el seu nou llibre Maonomics .

Loretta Napoleoni, escriptora i periodista italiana, no té pèls a la llengua i veu un futur negre per a Occident. La Unió Europea es trencarà i els BRICS -el Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-Àfrica - seran l'aliança alternativa. Convençuda que la gent ha d'entendre que s'ha de tornar a viure com ho feien els nostres avis, critica els polítics per no dir la veritat i creu que la Xina serà, segur, el nou actor econòmic mundial.

Els xinesos volen benestar econòmic o democràcia?

El que els agrada als xinesos del nostre model és la bona vida i el creixement econòmic. No volen democràcia, perquè veuen el que passa a les nostres democràcies. Avui no hi ha cap país al món que vulgui ser com nosaltres, perquè no som forts ni estables i estem en vies de pobresa. Els estats en vies de desenvolupament no miren a Occident, sinó cap a la Xina, el Brasil, l'Índia i les economies emergents, com Rússia.

Per què és més eficient el model de la Xina que l'occidental?

A la Xina el sistema financer no està liberalitzat. El govern té un control molt fort sobre les finances i les polítiques monetàries i el sistema funciona. El iuan serà una moneda internacional, però no a curt termini, de la mateixa manera que a mitjà termini tampoc obriran les seves finances, però ho podrien fer a llarg termini. També s'ha de veure què passa als nostres països.

En quin sentit?

Grècia farà fallida, és inevitable, i la seguiran Espanya i Itàlia. L'impacte més gran serà la caiguda de Grècia i després cap país anirà al rescat d'Espanya i Itàlia. La UE no farà res per salvar-les. Els estats europeus ho estan fent tot per Grècia, però en realitat no fan res, perquè Europa no vol pagar per ningú.

I quin panorama ens espera?

La Unió Europea es desintegrarà perquè no tenim un mecanisme per sortir de l'euro. El concepte d'Unió Europea no funciona, no està unida i no ho ha estat mai. La moneda única s'hauria d'haver adoptat després d'haver aconseguit una unió política, monetària i fiscal.

Hi ha alternativa?

Els BRICS -el Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-Àfrica - han decidit presentar-se i votar plegats a totes les reunions de la comunitat internacional. Estan creant una aliança alternativa a la Unió Europea. És veritat que s'han ajuntat perquè les seves economies van molt bé. Però seran una veu única molt important: són el 50% de la població mundial i representen el 25% del PIB mundial.

I els Estats Units?

Els EUA són un país únic amb una sola veu, a diferència d'Europa. Però tota l'economia occidental està en una contracció, en recessió, és una telenovel·la de l'horror. Els països que creixen són els BRICS.

Com pot sortir de la crisi la UE?

Es necessita un canvi total del procés de globalització. No és que treballem menys que els xinesos, és que el que produïm a Europa és massa car. Perquè la vida és cara. Als europeus i als nord-americans ens han dit durant 20 anys que podíem viure com rics. La gent no ha entès ni vol entendre que hem de tornar a viure com els nostres avis. Els xinesos viuen amb menys riquesa i el desig de la gent és menor, perquè provenen d'una pobresa absoluta.

Però el nombre de milionaris a la Xina no para d'augmentar.

Hi ha 100 milions de milionaris, el 9% de la població. Els xinesos estan fent el mateix que hem fet nosaltres, però no ho fan amb el deute. Produeixen i estalvien molt. Hi ha més rics, però el sistema polític és independent del sistema econòmic. Mentre que a Europa la classe mitjana desapareix.

Cap dels polítics que tenim ens dirà que hem de tornar a viure com als anys 70. I els empresaris han vist que produir a la Xina ja no és tan barat i molts han tornat, però baixant el cost del treball aquí. Ja estem a la generació de menys de mil euros i de treballadors sense cap dret.

La corrupció agreuja la recessió?

A Occident la corrupció està lligada al manteniment d'una oligarquia funcional entre els rics i els polítics, i al final això és negatiu per a l'economia en general. Occident sempre ha estat corrupte i hi ha hagut creixement, però amb la crisi el manteniment d'aquesta oligarquia va en detriment de l'interès general. A la Xina el sistema també és corrupte, però diferent. La corrupció és un sistema de xarxa de contactes, una cadena de favors. Pot haver-hi creixement amb corrupció si aquesta corrupció és funcional al sistema.

En R+D, disseny o creativitat, Occident encara és referent, no?

No som més creatius que els xinesos. Estem en una decadència absoluta i també es nota en termes de creativitat. Si vols veure les últimes tendències en arquitectura has d'anar a Xangai. La creativitat no és genètica, és social, i això ho oblidem sempre. El que va passar a Occident als anys 50, moment de plena emergència econòmica, educativa i creativa, ara està passant a la Xina, i seran millors que nosaltres. Estic segura que l'Steve Jobs del futur serà un asiàtic.

stats