ENSENYAMENT
Crònica 14/10/2011

Els mestres, autoritat pública

Agredir un mestre sortirà més car. El Govern donarà a tots els docents la consideració d'autoritat pública per protegir-los de les agressions als centres. En només 15 dies s'han denunciat tres casos.

Carles Arbolí
2 min
Un mestre durant una classe en una aula de sisè de primària de l'escola Pau Casals de Barcelona.

BARCELONA.La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va voler llançar ahir un missatge de tranquil·litat a la comunitat docent després que en les dues últimes setmanes s'hagin denunciat tres casos d'agressions a mestres i professors per part de pares i mares. "El Govern tramitarà un projecte de llei que reconeixerà l'autoritat pública de tots els docents", va manifestar Rigau. A la pràctica això significa que qualsevol agressió o amenaça a un mestre o professor tindrà la consideració delictiva d'atemptat a l'autoritat, cosa que es castiga amb penes més severes.

La consellera vol, d'aquesta manera, transmetre un missatge a la societat de respecte i autoritat, "perquè és la millor manera de garantir el civisme", va afegir la consellera durant una compareixença a la comissió d'ensenyament i universitats al Parlament. La normativa es tramitarà com a projecte de llei per modificar l'actual llei d'educació de Catalunya (LEC), que, actualment, només donava el rang d'autoritat pública als directors de les escoles i instituts.

Els sindicats d'ensenyament han rebut amb satisfacció aquest anunci, malgrat que hi ha una certa cautela sobre la manera com es vol aplicar. El membre del secretariat nacional de la USTEC, Pep Barceló, va valorar positivament que el canvi normatiu vulgui "prestigiar" la tasca docent, però va expressar els seus dubtes sobre la "definició final" del projecte de llei. "Si al final el que es pretén és que determinades problemàtiques s'hagin de resoldre per la via autoritària, llavors no hi podem estar d'acord", va afegir Barceló.

En una línia similar s'expressava el portaveu de la Federació d'Ensenyament de CCOO, Àngel Garcia, que considera que Rigau no va deixar clar a quin personal afectaria la consideració d'autoritat pública, ja que la comunitat educativa "també està formada per interins, monitors i personal laboral, entre d'altres, als quals ningú s'ha referit". El representant de CCOO va criticar que la consellera d'Ensenyament anunciï ara aquest projecte de llei: "No ens agraden els jocs malabars per ocultar situacions de retallades als centres", va assenyalar Garcia.

La secretària general d'ensenyament de la UGT, Roser Font, va celebrar l'anunci de Rigau i va recordar que ja era una vella reivindicació del seu sindicat. "Tenim clar que això sol no resoldrà el problema, però pensem que pot servir perquè els docents siguin més respectats pels pares i les mares". Font recorda que ningú entenia per què fins ara només tenien aquesta consideració els directors dels centres educatius i, en canvi, la resta del personal docent no.

De les formacions polítiques que ahir van assistir a la comissió parlamentària d'ensenyament, només el PP es va felicitar de l'anunci de Rigau i va recordar que al setembre aquest grup ja va registrar una proposició de llei al Parlament que anava en aquest mateix sentit, seguint un model que ja s'aplica a la Comunitat de Madrid.

stats