LES MANERES DE VESTIR A L'ESCOLA
Crònica 31/03/2011

Els uniformes del futur: més pràctics i menys seriosos

Què pensen els dissenyadors sobre la possibilitat que l'uniforme escolar sigui obligatori? Tots creuen que la roba és una manera d'expressar la identitat, però alguns veuen punts positius en la proposta.

Thaïs Gutiérrez
3 min
Els uniformes del futur: més pràctics  i menys seriosos

Barcelona.El debat sobre els uniformes escolars segueix viu. Davant la possibilitat que un dia siguin obligatoris, la il·lustradora Marta Ca-yuela ha desenvolupat per a l'ARA la idea d'uns uniformes escolars diferents i originals. Ho ha fet a partir de la proposta de la guanyadora de l'últim premi Mentos-080 Barcelona a la millor col·lecció d'home i de dona, Krizia Robustella. "La clau de l'uniforme ha de ser la comoditat i la practicitat", explicava ahir Robustella. Mentre la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, insistia ahir que "no hem de tenir por de tocar temes que puguin ser tabú" -com el de quina és la indumentària més adequada que han de portar els escolars-, i Robustella s'apuntava al debat trencant el binomi uniforme-serietat. "Els nens són nens i han de jugar, córrer i embrutar-se, no han d'anar vestits com si fossin senyors en miniatura. Si haguessin de portar uniforme s'hi haurien de sentir a gust, de fet podria ser perfectament un xandall. Crec que hauríem de trencar el concepte clàssic d'uniforme". Tot i això reconeix que no té antecedents en aquest aspecte: mai no en va portar cap perquè anava a una escola pública, en què duien bata fins als 12 anys.

La gent de la moda hi diu la seva

L'opinió dels dissenyadors catalans no és unitària en aquesta qüestió, tot i que la majoria es posiciona al bàndol contrari de l'uniforme.

Josep Abril, un dels noms de més prestigi de la moda catalana, afirma que està "totalment en contra dels uniformes escolars". Abril diu que "els nens expressen la seva personalitat des de ben petits a través de la roba que porten i no se'ls pot negar aquesta possibilitat". Explica que a les seves filles, per exemple, els agrada molt el moment de triar la roba i decidir com es vesteixen cada dia, en funció de l'humor, de l'energia, del que faran o del temps.

Als partidaris dels uniformes -que diuen que són més democràtics perquè no permeten que es vegin les diferències de classe entre els nens- el dissenyador català els respon i diu que "s'ha d'educar en la diferència. És essencial que des de petits sàpiguen que hi ha diferències de classe perquè la vida és així i cal que estiguin preparats pel que es trobin quan siguin grans. A més, els uniformes que fan diferències de gènere són molt masclistes", diu. Quan li preguntem com s'imagina l'uniforme del futur, en l'hipotètic cas que fos obligatori, es nega a respondre. "No vull ni imaginar-m'ho per un moment".

La dissenyadora manresana, Miriam Ponsa, té una opinió molt semblant a la de Josep Abril. "Crec que estaríem fent un pas enrere si obliguéssim als nens i nenes a anar amb uniforme". A ella no li agraden gens perquè diu que "es coarta la identitat dels nens i dels joves perquè l'estètica i, més concretament la roba, són una manera d'expressar la identitat. La funció de l'escola és aprendre i també respectar-la". Ponsa, però, accepta els arguments dels defensors dels uniformes i apunta que són una eina a favor de la igualtat. Tot i això, matisa: "Quan sortim al carrer no som tots iguals. Per això crec que és una mesura que no respecta la llibertat individual".

Uniforme unisex

Si hagués d'imaginar l'uniforme del futur diu que els faria unisex. "Si volem que aprenguin i siguin iguals els hem d'ensenyar que és el mateix que siguis home o dona", destaca. A més, "utilitzaria teixits reciclats i deixaria que cadascú els customitzés", diu, "ja que si es vol coartar la llibertat, com a mínim hi hagi un espai per a la identitat del nen i la nena. No són militars ni presoners".

Montse Liarte, un dels joves talents de la moda catalana, està d'acord amb els altres dissenyadors i diu que l'uniforme "limita la creativitat i l'expressivitat dels nens a través de la moda", però reconeix que "és més democràtic, evita les diferències socials, la competència per vestir de marca, la pressió per tenir l'últim", diu. Ella també s'imagina els uniformes del futur unisex i diu que si arribessin a ser obligatoris s'haurien de modernitzar. "Eliminaria els colors grisos i marrons que són molt tristos i introduiria colors més alegres, utilitzaria teixits més còmodes i que duressin molt temps".

stats