Societat 04/09/2014

30 anys, 500 trasplantaments de cor

El 1984 es va realitzar el primer trasplantament de cor de l'estat espanyol a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Ara
3 min

BarcelonaEl 9 de maig de 1984 l'equip del doctor Josep Maria Caralps va assistir el primer trasplantament de cor que es feia a l'estat espanyol. Va tenir lloc a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i un dels cirurgians que hi van participar aleshores és l'actual director del servei de cirurgia, el doctor Josep Maria Padró. Aquest passat més d'agost s'hi va fer el trasplantament número 500.

"És un record inesborrable", recorda el doctor Padró. "Portàvem molt de temps preparant-nos pel trasplantament i estàvem convençuts que aniria bé. Sabíem que tindria molta repercussió, anés bé o malament, i que afectaria el futur de molts pacients".

La primera persona trasplantada va ser un jove de 29 anys que patia una cardiopatia dilatada terminal. El seu cor era massa gran i no tenia força per a bombejar la sang per tot el cos. Després d'aquell trasplantament va poder fer vida normal però, passats onze mesos, va rebutjar el cor i va morir.

En aquest temps la tècnica quirúrgica s'ha mantingut però han aparegut nous medicaments que ajuden a evitar el rebuig i les infeccions, els dos problemes principals que poden aparèixer després del trasplantament i que han permès que la supervivència dels malalts s'allargui un 95% el primer any i més d'un 50% els 10 anys.

La persona que més temps ha viscut després d'un trasplantament de cor és una senyora que fa 29 anys que va rebre un cor nou i que actualment continua fent vida normal. A l'Hospital de Sant Pau es fan uns 20 trasplantaments a l'any i la llista d'espera que hi ha és de 8 persones.

A l'Hospital de Bellvitge i a l'Hospital Clínic, els altres centres hospitalaris on també s'hi fan trasplantaments de cor, les dades són similars.

500 trasplantaments

El passat mes d'agost el doctor Padró va assistir el trasplantament número 500. La persona trasplantada es diu Magdalena Jiménez i tenia una cardiopatia congènita de naixement, una alteració del cor que només es pot operar durant la infància però que, quan ella era petita, encara no es feien aquestes intervencions.

L'única alternativa que tenia era fer-se un trasplantament. Fa un any i mig que es preparava i, després de tres mesos en llista d'espera, fa unes setmanes que ha rebut un cor compatible.

Segons la pacient "és un moment d'esperança però al mateix temps de por. Jo estava acostumada a viure amb fatiga i ara no en tinc. Estic al·lucinada. Ara tinc esperança de vida".

El perfil del donant i del receptor

Al llarg d'aquest temps el perfil del donant ha anat canviant. Fa uns anys la llei no obligava a portar casc i la majoria de donants eren víctimes d'accidents de moto, normalment gent jove.

Ara, els donants acostumen a ser majors de 50 anys víctimes d'accidents vasculars cerebrals. El doctor Padró ressalta la importància dels donants: "gràcies a la seva generositat hi ha persones que poden viure". De fet, Barcelona es pionera en donació d'òrgans.

El perfil dels receptors d'òrgans també ha canviat perquè ara arriben al trasplantament més tard ja que els medicaments permeten allargar els anys sense trasplantament.

stats