Societat 10/02/2015

Un museu per als més presumits, únic a Espanya

A la rebotiga de la perfumeria Regia s’hi amaga el Museu del Perfum, amb més de 5.000 flascons exposats

Ara
2 min

BarcelonaEl Museu del Perfum, situat a la rebotiga de la perfumeria Regia del passeig de Gràcia amb el carrer d’Aragó, és únic a tot Espanya i, tal com asseguren els seus gerents, “l’únic a tot el món que conserva tants flascons d’èpoques diverses”.

Entrar-hi és endinsar-se en la història i l’evolució de la coqueteria. S’hi conserven relíquies com un alabastre en què fa més de 5.000 anys els egipcis guardaven les preuades i escasses essències aromàtiques. Els grecs, amb el fang, i els romans, amb el vidre, van perfeccionar les tècniques amb recipients millors, però no va ser fins al segle XIX que es van crear fragàncies en quantitats grans, gràcies a l’ajuda de l’alcohol etílic.

La idea de tenir un museu a la rebotiga de la perfumeria Regia, fundada el 1928, va néixer de la voluntat de Ramon Planas, pare dels actuals propietaris, de conservar alguns dels flascons que quedaven com a excedent.

“El que es va fer llavors és guardar un o dos flascons de cada perfum, catalogar-los i exposar-los per tal que la gent pogués veure quina ha estat l’evolució de l’art del perfum”, explica Francesc Planas, gerent de la botiga Regia i president de la Fundació Planas Giralt.

Un perfum surrealista

Entre els més de 5.000 flascons, s’hi amaguen algunes joies aromàtiques ben curioses, com un perfum que la princesa de Mònaco, Grace Kelly, va cedir al museu o el perfum Le Roi Soleil, ben guardat en un flascó dissenyat per Salvador Dalí.

Colònia a granel

També sorprenen els recipients situats a la part alta de l’exposició. Són els que utilitzaven a la mateixa botiga Regia a la dècada dels trenta, quan es venia la colònia a granel.

“Abans de la guerra les senyores venien amb una ampolla i demanaven tants litres de tal colònia. Era el mateix que fem ara als mercats amb el menjar però amb perfums”, explica Planas entre rialles.

stats