CULTURA
Camp de Tarragona 24/08/2016

Entre Indiana Jones i Lawrence d’Aràbia

El programa d’activitats de l’Any Toda explica la figura d’aquest reusenc polièdric

Ara
3 min
L’exposició Eduard Toda i Güell (1855-1941). De Reus al món explica els vincles, entre d’altres, amb el món egipci (01) d’aquest reusenc il·lustre i polifacètic (02).

ReusSi es parla d’Indiana Jones o, fins i tot, d’Allan Quatermain la majoria de gent els ubicarà com a personatges de ficció que s’han fet molt populars gràcies a la difusió de les seves aventures a través del cinema i la televisió. Així, gairebé tothom coneix les peripècies de l’arqueòleg americà que busca l’arca perduda o del britànic Quatermain a la recerca de les mines del rei Salomó.

Deixant a un costat la ficció audiovisual, la vida d’Eduard Toda potser s’assimilaria més a figures històriques com les de Howard Carter o Lord Carnavon, descobridors de la tomba del faraó egipci Tutan-khamon.

I és que el reusenc Eduard Toda (1855-1941) va ser el primer egiptòleg de l’estat espanyol. Tot i no ser un personatge històric especialment conegut, la seva activitat professional, viatges i passió per l’arqueologia fan de Toda un personatge fascinant, comparable a Ali Bey, Reginald Johnson o Lawrence d’Aràbia.

Activitats de l’Any Toda

Aquest any es compleixen 75 anys de la seva mort i per aquesta raó l’Ajuntament de Reus, en col·laboració amb la Diputació de Tarragona i el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha elaborat un ampli ventall d’activitats per difondre i donar a conèixer la seva figura.

El programa d’activitats s’ha titulat Eduard Toda i Güell. Un reusenc polièdric, i abordarà la figura polifacètica de qui va ser cònsol, home de cultura, egiptòleg, bibliòfil i viatger des d’enfocaments ben diversos: exposicions, conferències, cicles de lectures, itineraris teatralitzats i lectures de textos que posaran al dia la informació sobre aquest interessant personatge que va ser contemporani, company d’estudis i amic de l’arquitecte reusenc Antoni Gaudí i Cornet.

L’àmplia programació prevista durant els pròxims mesos inclou més d’una vintena d’actes, entre els quals hi ha l’exposició Eduard Toda i Güell (1855-1941): de Reus al món, que es podrà veure al Museu de Reus fins al dia 7 de gener, visites als llocs amb els quals Toda va tenir un vincle més proper, com un passeig literari al voltant de la reconstrucció del monestir de Poblet -la fita més important d’Eduard Toda- i un cicle de clubs de lectura a diferents biblioteques del Camp de Tarragona dedicats a l’obra escrita i la trajectòria de Toda, que serà coordinat per l’autora del llibre Eduard Toda i Güell. La passió per la cultura, Jordina Gort Oliver.

Restaurador de Poblet

Toda, a més de ser diplomàtic a la Xina i a Egipte, va descobrir el català de l’Alguer i va reconstruir el monestir d’Escornalbou. També va ser erudit de la Renaixença i un dels bibliòfils més grans de la història. L’últim tram de la seva vida el va dedicar a la restauració del monestir de Poblet. D’aquesta manera, l’any 1930 va ser nomenat president del patronat per a la restauració de Poblet, que va engegar de manera molt intensa. El juliol del 1936, el conseller Ventura Gassol el va nomenar delegat per al salvament dels béns patrimonials de la Conca de Barberà i poc després va ser designat comissari de Poblet, un lloc on va aplegar nombrosos i importants fons artístics i documentals.

El gener del 1939 les tropes franquistes van ocupar el monestir i va lliurar els fons salvaguardats als representants del Servei de Defensa del Patrimoni Artístic Nacional. Tot i que inicialment va ser apartat del càrrec, quan es va reorganitzar el Patronat de Poblet, ben aviat va ser rehabilitat i nomenat altre cop president. Va morir al mateix monestir, ja ocupat per monjos, el 26 d’abril del 1941.

stats