CULTURA
Camp de Tarragona 10/10/2017

Passió durant set dies al km 0 del món casteller

Ara
3 min
Passió durant set dies  al km 0 del món casteller

VallsLa Fira de Santa Úrsula de Valls serà epicentre de catalanitat entre el 16 i el 22 d’octubre, amb un programa d’actes ampli i variat. Els castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat projectaran el lema Força, equilibri, valor i seny en la commemoració dels 150 anys de la seva estrena l’any 1867 dins la composició coral Los Xiquets de Valls, de Josep Anselm Clavé. Aquesta efemèride tindrà ressò en el programa amb diferents activitats. Així dijous 19 es presentarà a l’Institut d’Estudis Vallencs el llibre sobre la Societat Coral Aroma Vallenca, que interpretarà uns fragments de la composició. Aquesta entitat va néixer el 1861 sota la influència el mestre Clavé. El mateix dia, més tard, impartirà una xerrada la Colla Jove l’historiador Pere Ferrando.

La 7a FiraCastells, amb una vintena d’estands, estrena quatre expositors en els àmbits de l’artesania i de la producció de marxandatge. Entre les novetats que es presentaran hi ha el concurs literari infantil Els Xiquets de Valls, així com els trofeus del premi Baròmetre 2017, que s’atorgaran el gener del 2018 en el decurs de la 12a Nit de Castells, que cada Candela té lloc a Valls. Així mateix, el migdia del dissabte la FiraCastells comptarà amb un vermut musical amb el tast popular del Vermut Casteller de Vermuts Miró. Artesania, marxandatge, entitats, jocs educatius, llibres i mitjans de comunicació vehiculen els productes relacionats amb l’univers casteller i el patrimoni immaterial.

Cuina ‘slow food’

Una de les novetats d’enguany de la Fira de Santa Úrsula és l’accent que es posarà en la cuina sloow food. Així, l’acció inaugural del 7è Simposi Casteller anirà a càrrec de Ramon Martí, del restaurant El Llagut, de Tarragona. El quilòmetre zero casteller donarà la benvinguda a la cuina quilòmetre zero, una proposta gastronòmica amb tècniques de cocció innovadores. El taller de tapes castelleres a la FiraCastells al Pati, a càrrec del xef Oriol Carbonell, és una altra de les propostes.

Entre les exposicions, destaquen la d’una quinzena d’autors procedents de tot el país que ofereixen la seva particular visió sobre les colles vallenques en la mostra Xiquets de Valls, quilòmetre zero casteller, oberta des del 17 d’octubre al Pati de Sant Roc; i una altra dedicada a la ciutat origen del ball de valencians, Algemesí, al País Valencià, des d’on aquesta manifestació embrionària dels futurs castells s’exportaria a Catalunya. Estarà ubicada a la Capella del Roser entre dimecres 18 i diumenge 22.

Cada vigília de Santa Úrsula una formació instrumental pren el protagonisme de la nit. Enguany és el torn de l’acordió, que desembarcarà a la plaça de l’Oli dissabte 21 a les 23.30 hores. S’hi podrà escoltar l’acordió de Joan Garriga & Galàctic Mariatxis, ex Dusminguet i líder de La Troba Kung-Fú.

El 7è Simposi Casteller de Catalunya tractarà la temàtica dels drets que es deriven de les actuacions castelleres, així com la incidència de les noves dinàmiques d’assaig en l’evolució del món casteller. El simposi tindrà lloc el dissabte 21 d’octubre a l’edifici cultural del Convent del Carme. En aquests moments hi ha un debat públic sobre els drets d’imatge sense que, de moment, s’hagi arribat a un consens. Hi participaran Jordi Bacaria, del Col·legi d’Advocats de Barcelona; Francesc Domènech, periodista vallenc llargament vinculat al món de la televisió; Alfonso González Bondia, professor de dret internacional públic i relacions internacionals de la URV; Elena Griñó, tècnica del Registre de la Propietat Intel·lectual de la Generalitat; i Miquel Àngel Vallès, advocat, assessor de la Coordinadora de Colles Castelleres. Moderarà el debat la presidenta del Col·legi de Periodistes de Tarragona, Sara Sans.

L’altra taula de debat se centrarà en l’evolució del món casteller a partir de les noves dinàmiques d’assaig implementades i es farà des del món del periodisme. Comptarà amb la participació de Josep Almirall i David Prats, del 3 rondes de Catalunya Informació; Joan Beumala, cronista del diari El Punt Avui ; i Toni Comas, director del Quarts de nou de TV3. Aquesta taula serà moderada per la periodista vallenca amb arrels a Vilafranca del Penedès Cristina París.

La Fira també acull la presentació del llibre Castells: durada de les actuacions i impacte econòmic. 6è Simposi Casteller, a càrrec del periodista casteller Jordi Andreu (dimecres 18, IEV). Es tracta del recull d’intervencions a l’últim Simposi, que va tractar les fórmules d’agilització en les diades castelleres i l’impacte econòmic d’equipaments i programes culturals a partir de la construcció del Museu Casteller de Catalunya a Valls.

ELS DRETS D’IMATGE, AL SIMPOSI CASTELLER

stats