SOCIETAT
Comarques Gironines 22/09/2016

Els saltencs decideixen en una consulta si cal permetre més grans superfícies

Els 700.000 m del sector sud són l’últim espai per on pot créixer Salt

Jordi Carreras
4 min
01. Imatge d’una part dels 700.000 m  del sector sud. 02. En gris més fosc, el sector sud que es debat com desenvolupar.

SaltGairebé 23.000 dels 29.000 saltencs estan cridats a participar en la consulta popular que es farà demà passat per decidir el model de desenvolupament del sector sud de Salt. Dit d’una altra manera, si estan d’acord que s’urbanitzi permetent la instal·lació de grans superfícies comercials o no, amb el nom d’Ikea en ment de tothom, perquè la multinacional sueca està interessada a anar a Salt.

La consulta, en la qual podran participar les persones més grans de 16 anys que estiguin empadronades i siguin residents a la població es va acordar entre l’equip de govern -format per Esquerra Republicana i IpS-CUP- i el PSC i Canviem Salt, i es va posar com a condició per donar suport als pressupostos d’aquest 2016. ERC, CiU, PSC, PxC i C’s estan a favor del , mentre que IpS-CUP i Canviem Salt estan pel no. Traduït en regidors, 17 dels 21 estan a favor del . Dissabte la consulta permetrà veure si aquesta amplíssima majoria del ple municipal es reprodueix a les urnes.

El municipi més pobre de Girona

Els partidaris del argumenten que la instal·lació d’aquestes grans superfícies permetria equilibrar el pressupost de Salt, que és el municipi amb la renda per capità més baixa de les comarques gironines. “El nostre pressupost és una tercera part més baix que el dels altres municipis amb una població similar. Hauríem de tenir uns 32 o 33 milions d’euros anuals i en canvi tenim 23,5 milions. Passem unes angúnies pressupostàries que fan que no puguem atendre com voldríem les necessitats socials dels nostres veïns -diu Àlex Barceló, regidor d’Esquerra Republicana-. Estem a favor del , però volem que la urbanització d’aquell espai es faci amb ordre i criteri. És un mal necessari i mirarem que es creï el mínim sòl residencial possible”, afegeix.

“De la mateixa manera que un poble de costa posa en relleu la platja o un de muntanya el seu entorn, Salt ha d’aprofitar la seva posició geoestratègica per atraure inversions que generin uns llocs de treball i uns ingressos que el municipi necessita -defensa Jaume Torramadé, portaveu de CiU-. La demanda d’un Ikea existeix i continuarà existint, s’instal·li a Salt o no. Ara els gironins han d’anar a Badalona o Sabadell i, si fem el ronso, potser acabarà a Perpinyà. Qui més reclama atendre les necessitats socials no fa res quan pot”. Per la seva banda, Iolanda Pineda, del PSC, creu que la consulta servirà per legitimar que IpS-CUP continuï a l’equip de govern si guanya el tot i la seva posició contrària. “Trobo la seva postura incoherent, tot i que el posicionament de la CUP no és incompatible amb la globalització”, diu.

No repetir errors dels passat

“Sabem que som un poble pobre i per això repetir les polítiques dels últims 20 o 25 anys, que ens han portat on som, seria un error. Quan es va fer l’Espai Gironès també pensaven que es resoldrien els problemes econòmics i hem vist que no és així -argumenta Ferran Burch, portaveu d’IpS-CUP-. ¿Faran més habitatges, quan en tenim un miler de buits gràcies a la bombolla, la majoria en mans d’entitats bancàries?”, es pregunta Burch, que discuteix la creació de llocs de treball de les grans superfícies “perquè també en destrueixen molts”. “En canvi, el petit comerç crea barri, cohesiona”. Amb tot, Burch creu que el resultat no afectarà l’equip de govern perquè els dos socis ja sabien que tenien postures diferents en aquesta qüestió.

Per la seva banda, Canviem Salt ha modificat la seva posició inicial, un crític, per un no rotund. “No hi ha una proposta de ciutat clara i després de deliberar hem optat pel no ”, explica Wilder Palacio, que opina que la pregunta que es planteja “és tramposa”. “Dir significa estar a favor del desenvolupament comercial, industrial, d’habitatges i equipaments públics, etc. I dir no és estar en contra de manera frontal a tot això. I no és així, perquè hi ha condicionants i requisits que no es consideren en el pla actual sotmès a consulta”.

També s’hi ha mostrat en contra Xavier Corominas, alcalde de Salt del 1991 al 1999 i que en aquells anys va apostar molt fort per la instal·lació a la població d’una gran superfície de la cadena Leclerc. “Entenc que argumentin aquests ingressos però no veig els avantatges econòmics que diuen. En canvi, podem carregar-nos l’últim espai que ens queda i el podem trobar a faltar més endavant”, diu Corominas. Per la seva banda, la UGT s’ha mostrat partidària del desenvolupament del sector sud perquè creu que “ajudarà a revitalitzar econòmicament la zona i afavorirà l’arrelament laboral”.

La participació, una incògnita

El resultat serà vinculant. “Una decisió tan important justifica la consulta”, diu Barceló, i Buch afegeix: “El tema interessa molt. Als debats hem tingut més gent que en les eleccions”. Però la participació és la gran incògnita: “Sembla que el ha de guanyar per un 90% però no crec que sigui així”, diu Burch. Per la seva banda, Torramadé assegura que “mobilitzar la gent és la gran dificultat” i que “la consulta comença 0 a 0”. Segons Barceló, “als pressupostos participats de Girona vota un 3,4%”. Torramadé afirma que “hi hauria d’haver un 30% mínim” de participació i Burch, en canvi, opina que “un 5% estaria molt bé”. Pineda, per la seva banda, afirma: “No són unes eleccions, costarà bastant”. Dissabte al vespre se sabrà.

stats