CLÀSSICS DE LES HISTORIETES INFANTILS
Mèdia 04/03/2012

Els llibres dels Barrufets, cada cap de setmana amb l'ARA

L'ARA posarà en marxa un concurs a través de la seva pàgina de Facebook en què els seguidors del diari podran inventar diàlegs entre Barrufets i els lectors podran votar les propostes més enginyoses per decidir qui s'endú el premi en joc

Ara
2 min
Els llibres de l'ARA pertanyen a la sèrie dibuixada pel belga Peyo, creador dels Barrufets.

BARCELONAL'ARA tenyeix de blau els pròxims caps de setmana amb la col·lecció de còmics d' Els Barrufets , que es podran aconseguir amb el diari, a un preu especial de 9,95 euros. La primera de les històries, Els Barrufets Negres , es lliurarà el dissabte 10 i el diumenge 11. La seguiran els llibres El senyor de Barrufet , La Barrufeta i L'ou i els Barrufets .

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A més, l'ARA posarà en marxa un concurs a través de la seva pàgina de Facebook. Els seguidors del diari podran inventar diàlegs entre Barrufets a partir de les vinyetes que es proposin. Els mateixos lectors podran votar les propostes més enginyoses i decidir qui s'endú el premi en joc.

Els Barrufets són una creació del dibuixant Peyo, que els va batejar amb el nom de Les Schtroumpfs . Cada llengua ha adaptat el nom creativament: en anglès es coneixen com a The Smurfs i en castellà com a Los Pitufos . En el cas del català, va ser el traductor Albert Jané i Riera qui, el 1967, va suggerir el nom de Barrufets a partir d'una de les paraules que es feien servir per designar els follets i els gnoms. La primera aparició d'aquests blavíssims personatges en català va ser a la revista Cavall Fort .

També tenen versió en esperanto ( Smurfo ), asturià (Los Pitusos ), èuscar (Pottokiak) , italià (I Puffi ) i així fins a més de 50 idiomes. Peyo va dibuixar els 16 primers llibres dels Barrufets (incloent-hi els quatre que es lliuren amb l'ARA) amb les aventures d'aquests personatges diminuts en què cadascun té desenvolupat un tret concret de la personalitat. Tots junts, coordinats, són capaços de mantenir a ratlla el dolent per antonomàsia de la sèrie: el Gargamel, acompanyat del gat Azrael. L'altra gran característica dels Barrufets és la tendència a fer servir la paraula barrufar com a substituta de moltes i conjugada de totes les maneres possibles.

A banda dels llibres, la figura dels Barrufets es va popularitzar també a través dels dibuixos animats produïts per Hanna-Barbera: 421 episodis que es van emetre per primer cop entre el 1981 i el 1990.

stats