L'EVOLUCIÓ DE LA ZONA EURO
Crònica 06/02/2012

Alemanya no és immune a la recessió

Isaac Lluch
3 min
POLÍTICA I ECONOMIA 
 Malgrat les perspectives,  els alemanys van comprar més l'any passat i la taxa d'atur va baixar fins a nivells del 5,7%.

BERLÍN.Creixements, però també amenaces. Fa no gaire s'han pogut observar a Alemanya dos tipus de dades econòmiques que difícilment podrien ser més diferents. D'una banda, les positives: després d'un creixement del 3,7% el 2010, l'any passat la locomotora europea va continuar prosperant un 3%. A una velocitat sensacional, Alemanya ha oblidat la pitjor crisi econòmica des de la Segona Guerra Mundial: ha aconseguit l'índex d'atur més baix des de la reunificació, un creixement de les exportacions i del consum intern i una significativa reducció del dèficit públic a l'1%, segons informa l'Oficina Federal d'Estadística alemanya (Destatis).

Les bones notícies pel que fa a ocupació s'expressen amb el rècord de més de 41 milions de treballadors registrats a Alemanya i una taxa d'atur que s'ha reduït fins al 5,7%, encara que la premsa progressista assenyali que només augmenten les posicions laborals precàries i les minifeines.

Com a expressió de creixement harmònic a Alemanya cal destacar que l'auge econòmic no només ha arribat, com en anys anteriors, pel potent desenvolupament de les exportacions sinó també pel comportament consumista a l'interior del país. Malgrat la crisi a l'eurozona, els alemanys van anar més de compres el 2011 que en anys anteriors. Això també es va notar en les caixes de les empreses. Els fabricants de cotxes acceleren de rècord en rècord i els majoristes i comerciants exteriors celebren millores.

Segons les dades de Destatis, entre els onze primers mesos de l'any passat les exportacions alemanyes van arribar a un volum de 976.000 milions d'euros, davant els 871.000 milions del mateix període del 2010, la qual cosa suposa un increment del 12,1%. Amb tot, els majoristes germànics encara esperen augmentar les vendes el 2012. "El clima de negoci és clarament positiu. No parlem de recessió", assegura Anton Börner, president de la Federació de Majoristes, Comerciants Exteriors i Serveis (BGA).

Al seu torn, les importacions de gener a novembre del 2011 es van elevar a 829.600 milions d'euros, davant els 728.700 milions d'euros del mateix període del 2010, amb la qual cosa es va registrar un augment de l'11,1%. "Ja no és la força exportadora d'Alemanya, criticada tan sovint a escala internacional, la principal conductora del creixement. Ara són l'enfortiment de l'afeblida demanda domèstica, les inversions i el sector de la construcció els que han creat un impuls. Sembla que el model de negoci alemany funciona", resumeix el diari Die Welt .

El punt de vista que transmeten aquestes dades positives és objectivament correcte, però, malgrat tot, no mostren tota la veritat. Des d'una altra perspectiva també es pot observar que la dinàmica de progressió a Alemanya ja va decaure a l'estiu. L'últim trimestre del 2011 l'economia de la locomotora europea es va encongir un 0,25% i el ministre alemany d'Economia, Philipp Rösler, ja ha admès que per al 2012 el creixement del PIB serà del 0,7%.

El Deutsche Bank preveu que el creixement fins i tot pot disminuir fins al 0,6% com a causa de la crisi del deute i de les mesures d'austeritat en molts països de la UE. "Alemanya podria caure en recessió la primera meitat de l'any, però els avenços en la lluita contra la crisi en revifaran l'economia", conclouen des del prestigiós banc. Però si la política perd de vista les tasques d'endreçament de la conjuntura la locomotora també caurà en depressió.

El motor de l'euro

El fet és que Alemanya s'ha aprofitat més que ningú de l'euro i també de l'actual crisi de la perifèria. Té tracte preferent dels inversors com un dels pocs creditors, es beneficia de l'emigració de mà d'obra qualificada d'Espanya i Grècia, per exemple, i de la devaluació de l'euro, que fa més barats els productes alemanys fora d'Europa. No obstant això, com tota l'eurozona, està lligada. Que el potencial alemany es distanciï cada cop més dels països europeus en crisi no li acabarà reportant gaire: Alemanya exporta a Itàlia tant com a la Xina, i Espanya compra més mercaderia germànica que el Brasil i l'Índia junts.

stats