PRECAMPANYA POPULAR
Crònica 07/03/2011

"Avui a Espanya no existeix l'anticatalanisme"

CiU "Sap què no pot demanar al PP" Camps "Els valencians, com nosaltres, no es creuen que s'hagi venut per quatre vestits" Zapatero "Si té una gran derrota al maig, Merkel li farà convocar eleccions"

Joan Rusiñol
4 min
Esteban G. Pons va ser conseller de la Generalitat valenciana entre el 2003 i el 2007, però des del 2008 se centra en la política espanyola. Abans ja havia estat senador deu anys.

Esteban González Pons (València, 1964) és la cara visible -i somrient- de la centre-dreta espanyola des del congrés del 2008, en què el PP valencià va ser clau perquè Mariano Rajoy fos reelegit president del partit. Ara li toca fer de pont entre la direcció estatal i Francisco Camps, l'home que trenca la placidesa preelectoral dels populars. També procura llimar asprors amb CiU per si els necessiten a partir del 2012.

El PP acaba de fer la seva convenció autonòmica a Palma, en què tots els candidats han firmat un mateix manifest. On queda la pluralitat?

Ha estat un encert presentar les nostres candidatures sota un mateix marc. Tenim un programa per a Espanya i candidats a presidents autonòmics units per aquest programa.

El PP de Catalunya també assumeix aquest programa, tot i no tenir eleccions autonòmiques?

Quan parlem d'un projecte nacional, nosaltres hi incloem tot Espanya. Ara toca fer des de les comunitats autònomes el que volem fer des del govern central.

Què faran?

Espanya va fer dues transicions de manera paral·lela: va passar de la dictadura a la democràcia i del centralisme a les autonomies. Ara que els dos processos estan consolidats, ha arribat el moment que les comunitats recordin que són Estat i que tenen obligació amb Espanya.

Això passa per recuperar competències per a l'Estat?

No, en cap cas. Es tracta de racionalitzar l'exercici de les que ja es tenen. Tots els nivells de l'administració han de coordinar-se per evitar reiteracions, encariments i duplicitats innecessàries.

Però si cal polir duplicitats, al final algú haurà de cedir coses?

Tots els nivells administratius hauran de cedir. El principi general ha de ser que el servei el faci l'administració més pròxima i el que el pugui donar amb més eficàcia.

Les autonomies hauran de transferir més poder al món local?

Els ajuntaments estan assumint competències que no els corresponen però que els veïns els reclamen. Les comunitats no han de cedir poder, han de cedir recursos.

Què pensa quan Catalunya explica el seu dèficit, el govern espanyol l'autoritza a endeutar-se i a la resta de l'Estat l'acusen de rebre un tracte de favoritisme?

El mes de novembre, la vicepresidenta d'Economia va dir que només Múrcia i Castella-la Manxa incomplien el dèficit permès. Això vol dir que o bé la Generalitat va mentir a la vicepresidenta o bé ella va enganyar al consell de Política Fiscal. El problema del dèficit català és qui ha mentit. Esperem que Artur Mas faci aflorar les xifres de veritat i ens digui qui va estar mentint.

No veu gens d'anticatalanisme en la reacció irada d'alguns?

Avui a Espanya no existeix l'anticatalanisme. Hi ha solidaritat entre totes les comunitats autònomes per treure el país d'una situació molt complicada. L'anticatalanisme és un fantasma que desapareix quan marxen del govern de la Generalitat aquells polítics que vivien d'atribuir-lo als altres.

Com estan les relacions amb CiU?

Hi ha una gran relació. És un partit que respectem i amb el qual en el passat hem fet grans coses per a Catalunya i per a Espanya.

Com canviaran les coses quan el president Artur Mas posi sobre la taula un nou pacte fiscal?

CiU sap el que no pot demanar al PP i el PP sap el que no pot demanar a CiU. Excloses aquestes dues coses, queda un espai immens per fer coses bones per als catalans i per a la resta dels espanyols.

És una línia vermella en la seva relació que Mas voti al referèndum independentista del mes d'abril?

Nosaltres no busquem afers que ens separin de ningú; estem reforçant els assumptes que fan que tots nosaltres estiguem units per lluitar contra la crisi econòmica.

Han girat full de la batalla de l'Estatut, que els va allunyar del consens majoritari a Catalunya?

Sí, a les eleccions autonòmiques catalanes es va veure clar, pel resultat que vam treure, que els ciutadans havien entès la nostra posició. A Catalunya hi ha llibertat de pensament i d'opció política. Les actituds del PP són compreses i acceptades com les d'un partit català més.

Les enquestes per al 22 de maig els somriuen a tot arreu. Quin resultat espera que faci al País Valencià Francisco Camps, imputat pel cas dels vestits de la trama Gürtel?

A València, el mal que ha patit el PP és percebut per la ciutadania com un mal injust. La societat valenciana comparteix amb la direcció del PP que per quatre vestits un president de la Generalitat no es ven. Crec que els valencians ens donaran suport en aquestes eleccions.

Les urnes serviran per rehabilitar políticament Camps?

Nosaltres pensem que és innocent i que els jutges ho diran tard o d'hora. Mentrestant, li donem suport.

Però el retrobament entre Rajoy i ell a la convenció de Palma ha estat molt fred.

No, jo hi era i em va semblar que es tractaven com sempre, amb molt d'afecte i molta estima.

Tenen bona relació, doncs?

Sí. Si Rajoy no estigués convençut amb Camps, no l'hauria designat com a candidat. És més, vindrà a València ara per a les Falles.

Quan podran veure TV3 els ciutadans del País Valencià?

És un tema que han de resoldre els governs de València i Catalunya, però suposo que si hi ha reciprocitat, que el senyal de Canal 9 es pugui veure a Catalunya i el de TV3 a la Comunitat Valenciana, els dos governs es podran posar d'acord.

Més enllà de València, els sondejos diuen que el PP pot guanyar a llocs significatius per al PSOE com Sevilla i Castella-la Manxa. És cert?

Avui per avui, tal com estan les enquestes i si el PSOE segueix sense reaccionar, el gir polític es pot produir a tot Espanya, una cosa inèdita des del 1978.

No exagera?

Espanya pot deixar, en una sola nit, d'estar governada pels socialistes a la majoria d'institucions.

Si els seus pronòstics es compleixen, Zapatero pot aguantar governant fins al març del 2012?

No, no ho podrà aguantar. Amb les dificultats econòmiques que tenim i la necessitat de crèdit i prestigi a l'exterior, un president deslegitimitat per una gran derrota a les eleccions regionals hauria de convocar eleccions generals immediatament.

I creu que ho farà?

Si no ho fa, ja les hi faran convocar la cancellera alemanya, Angela Merkel, i els mercats internacionals.

Creu que Rodríguez Zapatero repetirà com a candidat?

No ho sé. Que presentin el millor candidat, fins i tot si creuen que és l'actual president del govern.

Digui'm una cosa per acabar. Si hagués de fer una travessa, qui creu que serà l'alcalde de Barcelona?

És que no sé si el futur alcalde ho serà amb el suport del PP o serà un alcalde del Partit Popular.

stats